Opština Berkovici

Naslovna Vijesti iz BiH Društvo Bilećanka duguje i po trideset plata

Bilećanka duguje i po trideset plata

El. pošta Štampa PDF

BILEĆA - Nekoliko stotina sadašnjih i bivših radnika preduzeća "Bilećanka" juče je protestovalo na centralnom trgu u Bileći, optužujući rukovodstvo za različite nezakonite radnje. Oni tvrde da su se okupili tražeći izlaz iz agonije u kojoj se nalaze.

 

Predsjednik organizacionog odbora protesta Slobodan Dučić rekao je Srni da je nekada u ovom gigantu bilo zaposleno oko 2.000 radnika, od kojih je na spiskovima ostalo svega 506. On je istakao da samo njih 60 radi i prima platu, a da su ostali na ivici egzistencije, jer preduzeće duguje u prosjeku radnicima i po 30 plata.

Dučić je podsjetio da je nedavno upućen dopis Ministarstvu privrede RS, Poreskoj upravi, Narodnoj skupštini RS, opštini Bileća i ombudsmanu za ljudska prava u kome radnici traže da im bude uplaćeno od jedne do deset godina radnog staža, da se preispita poslovanje preduzeća i da se izvrši revizija njegove privatizacije.

Radnici tvrde da je 30 odsto državnog kapitala kupila grupa od 11 bivših rukovodilaca preduzeća za 45.000 KM stare devizne štednje, iako je vrijednost procijenjena na 8,5 miliona maraka.

Na protestu je istaknuto da trenutno u "Bilećanki" radi samo pogon konfekcije i iznesena tvrdnja da je i to kamuflaža za razne nezakonite radnje. Ponovljeno je da su iz ove firme prodate velike zalihe gotovih proizvoda i sirovina, kao i predstavništva u Beogradu, Zagrebu, Skoplju i Herceg Novom.

Radnici su se okupili i ispred poslovnice Fonda PIO, a poslije toga u krugu preduzeća gdje im je pročitano pismo uprave i direktora Rajka Rogana u kojem se demantuju tvrdnje radnika o nezakonitim radnjama rukovodstva.

U pismu se navodi da nije tačno da su rasprodati poslovni prostori u Beogradu, Zagrebu, Skoplju i Novom Sadu i ističe da je oprema koja je prodata bila rashodovana i neupotrebljiva.

U pismu se ističe i da upravi nije stalo da preduzeće ide u stečaj, kao i da nemaju ništa protiv toga da dođu istražni organi i da provjere poslovanje.  

Penzioneri

Bivši radnici "Bilećanke" koji su penzionisani kažu da im se ionako male penzije smanjuju. Oni ističu da im se zbog nemogućnosti plaćanja isključuju struja i voda, a pošto su u poznim godinama, nemaju mogućnosti da na neki drugi način zarade za preživljavanjeBilećanka duguje i po trideset plata
 

Posjete

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas4894
mod_vvisit_counterJuce12916
mod_vvisit_counterOve nedelje37526
mod_vvisit_counterProšle nedelje88608
mod_vvisit_counterOvog mjeseca237495
mod_vvisit_counterProšlog mjeseca374304
mod_vvisit_counterUkupno12983361