Opština Berkovici

Naslovna Vijesti iz BiH Društvo Gacko- Povratak iz zaborava grofa Save

Gacko- Povratak iz zaborava grofa Save

El. pošta Štampa PDF

U Gacku je danas otkriven spomenik grofu Savi Vladislaviću (1668-1738), srpskom patrioti, istaknutom diplomati i savjetniku ruskog cara Petra Velikog, koji je odlaskom u Rusiju bio uključen u sve važne događaje carstva

 

Bronzana bista jednog od najuglednijih i najbogatijih ljudi toga vremena, rad sremskokarlovačkog vajara Đorđa Lazića Ćapše, postavljena je u centru grada na Trgu koji nosi ime ovog velikana porijeklom iz Gacka.

Besjedeći o životnom putu i djelu grofa Vladislavića, vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije istakao je da je Sava za svoga života učinio sve što je mogao da se ovaj narod oslobodi od ropstva, jer svaki dan proveden u njemu ima nesagledive posljedice, a jedna od osnovnih je ugrožavanje slobode u čovjeku.

"Pravo je i divno čudo što smo mi danas ovdje, na ovom Trgu. Bog je veliki, pravda božija neizreciva, a putevi Gospodnji neistraživi, jer ovdje, na ovom uzvišenom mjestu podižemo spomenik čovjeku čije se ime nije smjelo spominjati niti se spominjalo i sve je činjeno da se zaboravi, ali on je uvijek dolazio slavan i lijep, gospodstven, moćan i svijetao i, što je najvažnije, kao Srbin i hrišćanin", istakao je vladika Grigorije.

Vladika Grigorije je naglasio da Sava Vladislavić danas dolazi na svoj trg, svoje Gacko, podno svoga Jasenika, gdje je rođen i, kako je naglasio, oslobađa ovaj trg od raznih Čengića i Bijedića.

"Danas smo slobodni, ali ne smijemo da zaboravimo da smo dugo robovali i da je ropstvo od nas načinilo i napravilo da u našim karakterima i navikama ima mnogo od naših robovlasnika", dodao je vladika Grigorije.

Prema njegovim riječima, naš čovjek može da bude plemić, gospodin, carski savjetnik, diplomata, vojnik i oslobodilac, jer ima potencijala za to, a isto tako može postati ništa, za što je, takođe, pokazao da ima potencijal.

"Na nama je da izaberemo kojim ćemo putem ići, a mi smi danas izabrali da je to put Save Vladislavića čija bista krasi gatački Trg u čijoj neposrednoj blizini se gradi crkva, sigurno najljepša u novijoj srpskoj istoriji, kakav treba da bude i ovaj grada", naglasio je vladika Grigorije.

Načelnik opštine Gacko Milan Radmilović rekao je nakon otkrivanja biste da je sve, što je na bilo koji način u vezi sa imenom Save Vladislavića gorostasno i originalno.

"Ako bi Gacko danas svom grofu podnosilo raport o vremenu od njegovog dolaska do danas, mogli bismo kratko reći da su mnoge generacije časno odužile dug prema slobodi, obrazu svog naroda, kao i da su brojni sinovi Gacka i Hercegovine bili i ostali prvaci u Srpstvu na što smo veoma ponosni", istakao je Radmilović.

On je napomenuo da će ovaj spomenik podsjećati na slavnu prošlost grofa Vladislavića i biti ponos Gacku i Hercegovini, kao i najljepši zapis o vječnoj bratskoj ljubavi ruskog i srpskog naroda.

O Savi Vladislavići i srpsko-ruskom bratstvu i neraskidivom prijateljstvu dvije zemlje govorio je i Dmitrij Jordanidin, savjetnik za politička pitanja Ambasade Rusije u BiH.

Svečanosti povodom otkrivanja spomenika grofu Vladislaviću prisustvovali su gosti iz RS, Srbije, Ruske Federacije, načelnici istočno-hercegovačkih opština, kao i mnogobrojni predstavnici kulturnog i javnog života RS.

U čast Savi Vladislaviću odražana je svečana akademija pod nazivom "Povratak iz zaborava", nakon čega je na Gradskom trgu organizovano i srpsko-rusko druženje uz bogat kulturno-umjetnički program.

Sava Vladislavić rođen je u selu Jasenik, opština Gacko, u uglednoj vlastelinskoj porodici koju su Turci Čengići napali i protjerali, a imanje razorili.

Sava sa ocem odlazi u Dubrovnik gdje stiče zavidno obrazovanje i bogastvo, odakle sa titulom grofa odlazi u Carigrad, a potom u Rusiju, gdje dolazi na dvor ruskog cara Petra Velikog i Katarine Prve.

Kao savjetnik Patra Prvog u Sankt Peterburgu, sklopio je najvažnije ruske međudržavne sporazume, zaključio je vojni savez sa knezom Moldavije u Jašiju, mir sa sultanom na Prutu, konkordat sa papom u Rimu i pakt o definitivnom i danas važećem razgraničenju sa Kinom.

Bio je osnivač i ruske obavještajne službe.

Od 13. juna do oktobra ove godine u Sremskim Karlovcima, Gacku, Sankt Petrburgu i u Kijahtu u Republici Burjatiju na rusko-kineskoj granici bići postavljeni identični spomenici grofu Vladislaviću.

Sve četiri ove države, Srbiju, BiH, Rusiju i Burjatiju, čovjek spektakularne biografije, porijeklom iz Gacka, trajno je zadužio.

Kao jedan od najuglednijih ličnosti, grof počiva u carskoj grobnici u Blagoveštenskoj crkvi Aleksandronevske lavre u Sankt Petrburgu.

S.V. RTRS

 

Gacko- Povratak iz zaborava grofa Save
 

Posjete

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas17
mod_vvisit_counterJuce11888
mod_vvisit_counterOve nedelje45964
mod_vvisit_counterProšle nedelje76978
mod_vvisit_counterOvog mjeseca153845
mod_vvisit_counterProšlog mjeseca337301
mod_vvisit_counterUkupno12131248