Opština Berkovici

Naslovna Vijesti iz BiH Društvo SVEČANOSTI NA ZIJEMLJIMA

SVEČANOSTI NA ZIJEMLJIMA

El. pošta Štampa PDF

Svetom arhijerejskom liturgijom, lomljenjem slavskog kolača i nizom svečanosti opština Istočni Mostar obilježila je krsnu slavu Svetu Ognjenu Mariju. Svečanosti su prisustvovali brojni gosti iz političkog i javnog života Hercegovine, privrednici i mještani najvećeg opštinskog naselja Zijemlja. Tom prilikom otvoren je novi asfaltni put u čiju izgradnju je uloženo oko 400.000 KM.


Svetu arehijerejsku liturgiju u Crkvi svetih mučenika na Zijemljima služio je iguman Danilo uz sasluženje sveštenika crkvenih opština Nevesinje i Mostar, a nakon toga kod Spomen obilježja poginulih boraca u proteklom otadžbinskom ratu održan je parastos i položeno cvijeće.
U okviru slavskih svečanosti otvoren je lokalni asfaltni put dužine 4 km i sportski teren u centru naselja. Sredstva za ovaj projekat obezbijeđena su iz Razvojnog programa Vlade RS.
Kako je naglasio načelnik opštine Radovan Palavestra Istočni Mostar je primjer kako i mala opština sa površinom manjom od 90 km2 može obezbijediti veliku investiciju. On je najavio da uskoro kreće izgradnja sekundarnog vodovoda čime će svako domaćinstvo u najvećem opštinskom naselju dobiti pitku vodu.
Ukupna vrijednost ovog projekta je 220.000 KM. Fond za razvoj i zapošljavanje obezbijediće 80.000 KM, Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS 40.000, a Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH u projektu će učestvovati sa 100.000 KM.
Palavestra je naglasio da Istočni Mostar ne treba posmatrati prema sadašnjem broju stanovnika, nego kao opštinu koja ima geopolitički i strateški značaj postojanja u Republici Srpskoj. Zbog toga je apelovao na narodne poslanike i druge nosioce republičke vlasti da se izbore za institucionalni opstanak ove nerazvijene opštine koja u čitavom poratnom periodu simbolično poručuje svijetu da je u dolini Neretve živio i srpski narod.
Svečanosti na Zijemljima prisustvovali su brojni gosti, predstavnici opštinske i republičke vlasti, među kojima i narodni poslanici Vukota Govedarica i Slobodan Prtilo i načelnik Centra javne bezbjednosti Trebinje Goran Zubac. Zbog unaprijed preuzetih obaveza svetkovini na Zijemljima nije prisustvovao ministar uprave i lokalne samouprave RS Zoran Lipovac, ali je uputio čestitku rukovodstvu i stanovnicima opštine.
- Opština Istočni Mostar, iako spada u red nerazvijenih opština u RS, svojim geografskim položajem, prirodnim ljepotama i kulturno - istorijskim značajem, predstavlja veliki potencijal za razvoj privrede, agrokulture i turizma. U nadi da ćete u budućnosti činiti mnogo na razvoju potencijala opštine uz podršku Vlade RS čestitam vam praznik - navodi se u dopisu ministra Lipovca.
Direktor Agencije za forenziku i laboratorijska ispitivanja BiH Ljiljana Trišić na svečanosti poklonila je opštinskoj upravi računar.
U kulturno - zabavnom dijelu programa učestvovali su članovi KUD - a “Nevesinje”, Izvorna grupa “Zvuci Hercegovine” i narodni guslar Žarko Ivanišević.

GLAS SRPSKE

SVEČANOSTI NA ZIJEMLJIMA
 

Posjete

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas1329
mod_vvisit_counterJuce4479
mod_vvisit_counterOve nedelje27068
mod_vvisit_counterProšle nedelje27361
mod_vvisit_counterOvog mjeseca51356
mod_vvisit_counterProšlog mjeseca161064
mod_vvisit_counterUkupno18447597