Opština Berkovici

Naslovna Vijesti iz BiH Društvo Ni fabrika, ni radnika

Ni fabrika, ni radnika

El. pošta Štampa PDF
NEVESINjE - U ovdašnjoj privredi zaposleno je samo 520 radnika, a za poslom traga svaki treći radno sposobni Nevesinjac!
To je sumorna slika nevesinjske privrede, koja posle privatizacije skoro da i ne postoji. Većina kolektiva posluje sa gubicima, minimalno se koriste kapaciteti, a veliki broj radnika je na čekanju. Najteža situacija je u preduzećima koja su pre poslednjeg rata na ovim prostorima bili nosioci razvoja.
Privatizovana preduzeća iz metalskog sektora - Fabrika steznih glava i Fabrika upravljača - rade sa gubicima, angažovano je upola manje radnika, nego pre desetak godina, a stepen korišćenja kapaciteta je jedva iznad deset odsto. Slično je i u tekstilnoj industriji, koja je zapošljavala 1.000 radnika. Danas radi samo Fabrika košulja "Javor-tekstil", sa 65 zaposlenih, čiji se proizvodi uglavnom plasiraju u Italiju. Ostali tekstilni kolektivi otišli su pod stečaj.
U stečaju je i nekadašnji nevesinjski gigant, građevinsko preduzeće "Bišina", koje je pre rata bilo prepoznatljivo u celoj Hercegovini. Danas je ostalo bez ičega. Imovina propada, a radnici su bez posla i ikakvih prava.
Značajan oslonac privrednog razvoja Nevesinja bila je poljoprivreda. "Agro Hercegovina" i "Poljoprivredno dobro" zapošljavali su oko 400 stalnih radnika i veliki broj sezonaca.Privatizovani su tek kad su se našli
u potpunom kolapsu, a njihov oporavak teče sporo, dok je veliki broj radnika otpušten.
U sektoru poljoprivrede deluje i Zemljoradnička zadruga, koja je od međunarodnih donatora dobila savremenu sušaru, ali je taj objekat za sada neiskorišćen.
Jedan od retkih primera da je privatizacija dala konkretan rezultat je preduzeće "Velež-Botin", od kojeg je formirano novo pod nazivom "Pilana i nameštaj", u kojem je u početku posao dobilo 20, a uskoro će, kako se najavljuje, još stotinak nezaposlenih. Tržište je obezbeđeno u Nemačkoj.
Inače, Nevesinje je pre rata u drvnoj industriji imalo značajne kapacitete. Pilana i fabrika nameštaja zapošljavale su oko 600 radnika. Njihovi pogoni i imovina su tokom oružanih sukoba propadali, radnici se snalazili na razne načine, a privatizacija je urodila plodom tek pre tri meseca.

NEZAPOSLENI
NA evidenciji lokalnog Biroa za zapošljavanje je 3.024 osobe, što je u odnosu na ukupan broj stanovnika daleko više, nego u drugim istočnohercegovačkim mestima - kaže Jovan Vasiljević, rukovodilac nevesinjskog Biroa za zapošljavanje.
Prema njegovim rečima, u armiji nezaposlenih najviše je kvalifikovanih radnika i tehničara sa srednjom stručnom spremom, koji čine približno dve trećine evidentiranih. Više od polovine ih je starije od 35 godina.
R. GUTIĆ,
Ni fabrika, ni radnika
 

Posjete

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas1515
mod_vvisit_counterJuce4479
mod_vvisit_counterOve nedelje27254
mod_vvisit_counterProšle nedelje27361
mod_vvisit_counterOvog mjeseca51542
mod_vvisit_counterProšlog mjeseca161064
mod_vvisit_counterUkupno18447783