Opština Berkovici

Naslovna Vijesti iz BiH Društvo Ljubinje: Mladi nepovratno odlaze

Ljubinje: Mladi nepovratno odlaze

El. pošta Štampa PDF

LjUBINjE - Dok se u nedogled nastavljaju lomovi na političkoj sceni Ljubinja, mladi sa područja ove opštine nesmanjenim tempom odlaze u potragu za kakvim-takvim poslom!


 

Za smenu dosadašnje načelnice opštine Perse Klimente, glasala su čak i dvojica odbornika SNSD, čiji je doskorašnji član bila, a iz te stranke je isključena prošlog meseca odlukom opštinskog odbora. Između ostalog joj je zamereno što “nije dolazila na sednice i što je sa još nekoliko članica formirala paralelni odbor”.

 

Bivša načelnica opštine veruje da će građani koji su za nju na izborima glasali, sami zaključiti da li je radila u njihovom, ili u ličnom interesu. Tvrdi i da je deo njenih doskorašnjih stranačkih kolega ušao u koaliciju sa SDS, te da je aktuelni predsednik ljubinjskog odbora SNSD Zdravko Ćuzulan izgubio poverenje većine članova i sada ga podržava svega šest ljudi.

- Bivša predsednica nije našla načina i snage da organizuje rad na području opštine - kategoričan je Veselin Budinčić, načelnik opštine Ljubinje, odbacujući mogućnost da SDS i SNSD organizuju koaliciju u tom mestu.

ISKLJUČENJE U Ljubinju je procurila vest da je Vuksan Vujović, aktuelni potpredsednik opštine, koji je prilikom glasanja o opozivu Perse Klimente bio uzdržan, isključen iz Srpske radikalne stranke čiji je bio član. Isključen je, navodno, zbog nepoštovanja stranačke discipline. Vujović nije to potvrdio, ali ni demantovao. Putem telefona nam je samo kratko izjavio: - Čuo sam tako nešto, ali zvanično ništa nisam dobio.

Doskora su skupštinsku većinu u ljubinjskom lokalnom parlamentu činili odbornici SNSD, PDP i SRS Dr Vojislav Šešelj, da bi pre nekoliko dana, kako se tvrdi, ta vladajuća koalicija zvanično prestala da postoji.

A u vreme rašomonijade na političkoj sceni Ljubinja, njegovi žitelji ističu da u tom kraju, jednom od najnerazvijenijih u RS, nikada nije bilo teže stanje, čemu su doprineli i letošnji požari u kojima je izgorelo oko 10.000 hektara niskog rastinja i šume.

- Sa skromnim budžetom od milion i po maraka ne može se puno planirati niti učiniti, pa je opština iz godine u godinu u sve težoj situaciji - veli Budinčić, od koga saznajemo da se njegovi zemljaci uglavnom bave zemljoradnjom i stočarstvom, jer su veliki privredni kolektivi propali. Od 4.500 stanovnika više od 700 je na birou za zapošljavanje.

U potrazi za poslom, kako ističe sagovornik, mladi napuštaju Ljubinje, što potvrđuje podatak da je ove školske godine u prve razrede upisano svega 26 učenika, dok su deveti razred završila 52 osnovca.


TUŽBA

Nedavno je Persa Klimenta tužila svoju opštinu zbog male plate. U tužbi tvrdi da joj je nezakonitom odlukom prvog čoveka Ljubinja Veska Budinčića plata umanjena za 350 maraka mesečno i traži da joj se isplati razlika.

 

Ljubinje: Mladi nepovratno odlaze
 

Posjete

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas4515
mod_vvisit_counterJuce5584
mod_vvisit_counterOve nedelje52303
mod_vvisit_counterProšle nedelje36584
mod_vvisit_counterOvog mjeseca120652
mod_vvisit_counterProšlog mjeseca145039
mod_vvisit_counterUkupno23530791