Opština Berkovici

Naslovna Vijesti iz BiH Društvo Povratnici se bore za opstanak

Povratnici se bore za opstanak

El. pošta Štampa PDF

DUBRAVE, plodna hercegovačka oaza - plato, izdignuta iznad kanjona Neretve i korita Bregave, decenijama je bila sinonim za vinogradare. U dubravskim vinogradima vekovima se uzgajala najkvalitetnija žilavka i blatina, autohtone vinske sorte.


 

U Domanovićima, varošici u centru Dubrava, izgrađena je prva vinarija u regionu. Kad su se pre pet decenija u Hercegovini počele da se podižu plantaže voća - Dubravci su bili među prvima. Podignute su plantaže breskvi, kajsija, trešanja... Na tržište su iz Dubrava svakodnevno plasirani vagoni kvalitetnog voća. I sve to je zaustavljeno u samo nekoliko letnjih dana 1992. Srbi locirani u dubravskim naseljima Rečice, Opličići i Lokve morali su u izbeglištvo. Njihove kuće su pretvorene u zgarišta, imanja ostala zapuštena. I tako, sve do kraja devedesetih, srpska nasalje u Dubravama bila su avetinjski prazna.

 

Do Lokava iz Čapljine se stiže za dvadesetak minuta, a iz Mostara treba deset minuta duže. Ali Lokve je teško naći, jer putokaza nema. Uz put novopodignuta naselja Šuškovo i Bobanovo selo, sa napadno vidljivim oznakama i simbolima.

ŠUŠKOVO I BOBANOVO SELO U DUBRAVAMA su posle ratnih sukoba za kratko vreme izgrađena dva naselja, Šuškovo i Bobanovo selo, sa 1.500 kuća. Stanovnici ova dva sela su Hrvati iz srednje Bosne. Bobanovo selo je u prvom komšiluku Lokava, a Šuškovo je podignuto na bivšem poligonu JNA. Ova naselja sa karakterističnim i naglašenim imenima podignuta su na državnom zemljištu, koje je nekada katastarski pripadalo Srbima. Uz to, njihova izgradnja je promenila demografsku sliku Dubrava.

Tabla sa nazivom Lokve skinuta je na početku ratnih sukoba i nikada nije vraćena. Selo je oživelo, red je da se tabla postavi bliže prvim kućama, kod nekadašnje školske zgrade - kaže nam Milan Čikara, pošto smo posle više zaustavljanja i propitivanja stigli u Lokve.

Milan Čikara, pre rata konobar u hotelu “Karaotok” u poznatom lovištu Hutovo blato, jedan je od Srba koji su u Lokvama obnovili kuću.

- I moja kuća, kao i sve srpske u Lokvama, je spaljena. Svi smo morali u izbeglištvo. Mene je izbeglički put preko Nikšića, Mladenovca doveo u Barič i Beograd. Dobio sam donaciju, uložio lična sredstva i još čekam da se uvede struja. Konačno ću biti svoj na svome - zadovoljan je Čikara.

Iz Švedske je stigao Dejan Mihić, po drugi put je podigao i lepo uredio porodiču kuću.

- Uskoro ću u penziju i eto mene za stalno u mojim Lokvama. Ovde je najlepše - kaže Dejan Mihić, koji najavljuje povratak njegovog brata Save, takođe iz Švedske.

Prvi se u Lokve vratio Marinko Mihić da sa suprugom podigne dom i obnovi imanje.

- Te 1998. godine bio sam jedini Srbin u Dubravama, prvi povratnik, odlučan da obnovim ognjište. U početku bilo je mnogo odricanja, neizvesnosti i muke. Niko neće srpske proizvode, a imao sam kvalitetno mleko i sir. Sve sam morao da bacam. Kako je vreme proticalo, vraćale su se komšije, podigao sam i vinograd, šljivik. Sve prodam na kvantaškoj pijaci u Tasovčićima, a od ove godine otkupljuju i trgovci iz Rusije. U posetu mi dođe i sin Novica, elektroinženjer u zemunskom “Pupinu” - ne krije zadovoljstvo Mihić.

U obnovljenim Lokvama polovina je predratnog stanovništva. Uz porodice Čikara, Mihić, Gačić, jedino porodica Pjaca - braća Bato i Ljubo, imaju decu. Ostali povratnici su u odmaklim godinama, uz istina redovne posete dece koja žive uglavnom u Srbiji ili na zapadu Evrope.

- Problem će biti kad deca stasaju za školu, koja je u Domanovićima. Nije daleko, samo osam kilometara, ali je problem što je škola podeljena. U jednoj smeni hrvatska, a u drugoj muslimanska deca. A gde smo mi Srbi? Videćemo. Uglavnom, radimo ono što su radile generacije naših predaka. Obrađujemo imanje, proizvodimo kvalitetno voće - pričaju Bato i Ljubo Pjaca.

Želju da obnovi kuću ima i Boro Matković, koji je detinjstvo proveo u Lokvama.

- Sa sinovima Mirkom i Miroslavom planiram da obnovim kuću. To je i želja moje majke Milojke - ističe Matković.

DISKRIMINACIJA

LOKVE su decenijama bile mešovito selo, komšije Srbi i muslimani. I muslimanske kuće su posle sukoba sa Hrvatima zapaljene. Sve su, bez izuzetka, obnovljene. Muslimani su imali maksimalne donacije, a Srbi nisu obnovili ni polovinu od uništenog.

 

Povratnici se bore za opstanak
 

Posjete

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas4716
mod_vvisit_counterJuce5584
mod_vvisit_counterOve nedelje52504
mod_vvisit_counterProšle nedelje36584
mod_vvisit_counterOvog mjeseca120853
mod_vvisit_counterProšlog mjeseca145039
mod_vvisit_counterUkupno23530992