Opština Berkovici

Naslovna Vijesti iz BiH Društvo Zbog čega je zatvoren bazen u Ljubinju?

Zbog čega je zatvoren bazen u Ljubinju?

El. pošta Štampa PDF
     Zbog čega je zatvoren bazen u  Ljubinju

Drugu godinu za redom novi gradski bazen u Ljubinju je zatvoren a firma „Komunalac“ koja njim gazduje zbog velikih dugovanja koja prelaze milion maraka otišla je u stečaj. Opština Ljubinje prije samo pet godina u izgradnju bazena uložila je oko 600 000 maraka, ali je on poslednjih godina oštećen i zatrpan smećem

.

 

I dok građani negoduju jer tokom ljeta nemaju gdje da se okupaju, stečajni upravnik Slavko Ilić vjeruje da će se naći privatnik koji će uložiti sredstva i otvoriti bazen.

2005. godine Ljubinje je dobilo svoj prvi bazen i kupalište, a opština je preko firme Komunalac koja je bila izvođač radova u njega uložila oko 560 000 maraka bez prateće opreme. Ipak poslije samo četiri godine zbog problema u Komunalcu bazen je zatvoren, a Ljubinjci više nemaju mogućnost da se ljeti okupaju i djecu nauče da plivaju.

Mladi su nezadovoljni jer Ljubinje nema rijeku, a nakon zatvaranja bazena najbliže kupalište udaljeno je 70 kilometara.

„Mi mladi nemamo nikakvu perspektivu u Ljubinju, a nažalost ostali smo već dvije godine i bez bazena. Nemamo rijeku niti bilo kakvo kupalište, a bazen nam je dok je radio puno značio“ kaže Ranko Rudan, učenik trećeg razreda gimnazije.

 

Njegov školski drug Desimir Kozić nada se da će lokalne vlasti riješiti problem.

„Najbliže kupilište nam je udaljeno nam je više od 60 kilometara i većina Ljubinjaca ovog ljeta se nažalost neće imati gdje okupati. Ovdje smo imali mali bazen za djecu, zatim bazen na kome su mladi učili da plivaju, a pored njega smo imali i olimpijski bazen , kafić i malu diskoteku i bio je baš dobar provod. Ne znam zasto je bazen zatvoren, ali bi svi mi mladi željeli da lokalne vlasti riješe problem i nađu sredstva kako bi se on ponovo otvorio“ ,veli Kozić.

Bazen je nakon zatvaranja pretvoren je u pravu malu deponiju, a sve što se moglo, od šaltera, cijevi do ulaznih eloksiranih vrata je polomljeno ili ukradeno.

U paralisanoj opštini u kojoj već tri godine vlada dvovlašće i sukob načelnika Veska Budinčića iz SDS-a i predsjednice opštine Perse Klimenta iz SNSD-a. Niko od njih ne želi da javno govori o ovom velikom problemu, a dvije struje međusobno se optužuju za stanje u opštini i gradskom bazenu.

Stečajni upravnik „Komunalca“ Slavko Ilić kaže da je firma zbog velikih dugovanja koja prelaze 1 000 000 maraka otišla u stečaj a dvanaest radniak ostalo je bez posla. On tvrdi da je za otvaranje bazena potrebno oko 10 000 maraka, ali je i toizgleda previše za siromašnu opštinu boljeg entiteta.

     Zbog čega je zatvoren bazen u  Ljubinju

„Stečaj u Komunalcu je otvoren krajem prošle godine i priznate obaveze prema povjeriocima su oko 1 016 000 maraka. Procijenjena vrijednost preduzeća je manja od pola miliona maraka, i na prvoj licitqaciji koja je održna 20 juna nije bilo zainteresovanih kupaca. Uskoro ćemo zakazati i drugu licitaciju na kojoj će početna cijena biti za 40% manja od prvobitne, i iznosiće oko 300 000 maraka. Nadamo se da će se naći zainteresovani kupac ovog preduzeća. Odbor povjerilaca je donio odluku da se bazen otovri tokom ljeta tako što bi se on bez naknade bio ustupljen neko privatniku koji bi izmirio sve oabveze prema državi i ne bi stvarao nove gubitje. Za otvaranje bazena potrebno je oko 10 000 maraka, od čega je 1000 za nabavku hlora i sredstava za čišćenje vode, a ostalo je za raščišćavanje objekta, popravku cijevi i elektro opreme i plaćanju dva radnika, spasioca i čuvara. Stečajni upravnik nema novaca, ali ću naredne sedmice razgovarati sa načelnikom opštine i nadam se da će se iznaći sredstva kako bi se abzen otvorio jer je on od velikog značaja za ovu malu i siromašnu opštinu“ ističe Slavko Ilić, stečajni upravnik u preduzeću „Komunalac“.

Izgradnja bezena vrijednog oko 600 000 maraka opteretila je Komunalac pa je i on kao i gotovo sva ostala privatizovana preduzeća otišao u stečaj. Osim obećanja koje ministri razaspu kada u prolazu slučajno svrate na ručak u Ljubinje ovu siromašnu opštinu svi su zaboravili, pa je samo izgleda pitaje dana kada će i cijelo ovo malo zapostavljeno mjesto na kraju svijeta otići u stečaj.

 

Vlast paralisana

Nakon što je odbornik Silvija Vujović napustila SDS i priključila se SNSD-u 2009. godine načelnik opštine izgubio je skupštinsku većinu, a umjesto SDS-a vlast čine svi ostali odbornici iz SNSD-a, PDP-a šešeljevih radikala te Swilvija kao nezavisnki kandidat. Od promjene vlasti stalan je sukob između načelnika opštine Veska Budimčića i predsjednice SO Perse Klimente. Budinčić je nudio ostavku i raspisivanje vanrednih izbora, ali to skupštinska većina nije prihvatila.

Nebojša Vukanović

Zbog čega je zatvoren bazen u Ljubinju?
 

Posjete

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas5041
mod_vvisit_counterJuce5584
mod_vvisit_counterOve nedelje52829
mod_vvisit_counterProšle nedelje36584
mod_vvisit_counterOvog mjeseca121178
mod_vvisit_counterProšlog mjeseca145039
mod_vvisit_counterUkupno23531317