Opština Berkovici

Srednja škola

El. pošta Štampa PDF

Srednja škola na Berkovićima počela je sa radom 01.09.2001.godine kao istureno odjeljenje „Centra srednjih škola Trebinje“, rješenjem osnovnog suda u Trebinju, a u sklopu kojeg je djelovala do 01.09.2007.godine.

 

Dogovorom načelnika opština Berkovići i Ljubinje, a uz saglasnost Ministarstva prosvjete i kulture RS kao i Direktora centra srednjih škola Trebinje i Srednje škole „Svetozar Ćorović“ Ljubinje škola djeluje u okviru škole Ljubinje od 01.09.2007.godine.

Srednja škola u Berkovićima obučava učenike u struci:Ekonomija, pravo,trgovina-zanimanje Ekonomski tehničar, a u školskoj 2009/2010 godini izvela je šestu generaciju.

Možemo reći da je postojanje ove škole u potpunosti opravdano,jer su svršeni učenici ove škole nastavili školovanje širom BiH, od Mostara i Trebinja,preko Sarajeva i Banja Luke.

Prednost ove škole ogleda se u tome da postoji široki dijapazon fakulteta za koje učenici naše škole mogu da konkurišu.Tako imamo studente na prirodno-matematičkom,Agronomskom,Ekonomskom,Pravnom.Pedagoškom fakultetu kao i fakultetima za Menadžment u Trebinju i Mostaru.

Prošle godine Berkovići su dobili diplomirane profesore razredne nastave koji  su osvježili nastavni kadar u OŠ“Njegoš# Berkovići, a završili su srednju školu na Berkovićima.

Moramo naglasiti da u potpunosti imamo verifikovane kadrove,tako da se nastavni plan i program ostvaruje po Pravilniku o stručnoj zastupljenosti.

Trenutno ima 15 zaposlenih, od toga 13 u nastavi i 2 pomoćna radnika (ložač-domar i higijeničar).

Od 13 profesora koji izvode nastavu 2 dolaze iz Bileće, 2 iz Trebinja, 5 iz Ljubinja iz matične škole.Ovo nam predstavlja dodatni trošak u finansiranju, pošto preko 60% odobrenih sredstava od strane opštine  Berkovići odlazi na pokriće troškova prevoza, a ostatak novca služi za pokriće ostalih troškova.

Napominjemo da imamo opremljen kabinet informatike, koji međutim je neophodno osvježiti sa novim računarima, koji su neophodni za kvalitetno odvijanje nastave iz Informatike i Praktične nastave.Pokušavamo da pronađemo donatore koji biu nam olakšali nabavku neophodnih uređaja i na taj način usavršili nastavu u ovom pogledu.

Osim toga očekujemo i završetak radova na uređenju sportskih terena u okviru škole, kao i dvorišta.Ministarstvo prosvjete je odobrilo 22.ooo Km za prvu fazu radova, ali je zbog ekonomske situacije i neodstatka sredstava dalje uređenje obustavljeno.

Nadamo se da će se pronaći sredstva za zavšetak radova i na taj način kvalitet nastave iz fizičkog obrazovanja podići na viši nivo.

Od ukupnog broja učenika sa područja Bileće dolazi 18 za koje je organizovan prevoz.

Od prošle godine časovi fizičkog vaspitanja se održavaju u Sportskoj dvorani čime smo postigli veći kvalitet u ostvarivanju nastavnog plana i programa iz ovog predmeta.

Nadamo se da će se uslovi školavanja u ovoj godini popraviti i daćemo postizati i dalje zavidne rezultate.

 

Srednja škola
 

Posjete

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas4843
mod_vvisit_counterJuce5584
mod_vvisit_counterOve nedelje52631
mod_vvisit_counterProšle nedelje36584
mod_vvisit_counterOvog mjeseca120980
mod_vvisit_counterProšlog mjeseca145039
mod_vvisit_counterUkupno23531119