Opština Berkovici

Turizam u opštini Berkovići

El. pošta Štampa PDF

Iako je opština Berkovići puna prirodnih ljepota turizam se ne nalazi na zavidnom nivou. Nepostojanje industrijskih kompleksa razlog je kristalno čistom vazduhu koji pored povoljnih klimatskih uslova pogoduje razvoju banjskog turizma-vazdušna banja. Tereni su pogodni za planinarenje, ekstremne sportove, biciklizam, a veliki broj pernate i druge sitne i krupne divljači su preduslov za razvoj lovnog turizma
Nema smještajnih kapaciteta sem u seoskim domaćinstvima i u lovačkom domu koji je potrebno renovirati. Tradicionalna jela kao što su sir iz mijeha i mogućnost proizvodnje zdrave hrane u malim seoskim domaćinstvima pogoduju razvoju seoskog turizma. Područje je takođe bogato raznovrsnim ljekovitim biljem i šumskim plodovima.
 Uzvišenje Straževica je vještački stvorena humka na planinskom vrhu koji se izdiže na visini od oko 1050 m iznad Dabarskog polja. Po predanju tu je zatrpana crkva u kojoj se nalazi zlato. Ista predaja kaže da su svi pokušaji otkopavanja bili bezuspješni i da bi se svakom tko je taj posao radio desila neka nesreća u porodici. Svake godine se u ljeto održava crkveni obred u novosagrađenoj kapelici pored uzvišenja. Kao prirodni fenomen ispod humke na udaljenosti od 50m nalazi se izvor pitke vode koji nikada ne presušuje.
Stari grad Koštun (grč. Kostran i lat. Kostrum-logor) rani srednji vijek. Zidan je od vrlo krupnog kamenja. Dužina je oko 210 m, širok oko 50 m. Proglašen nacionalnim spomenikom BiH, 4.-10. maja 2004.
brendovi sir iz mijeha, čista izvorska voda
Crkve Sv. Ilije u Podkomu 14. i 15. vijek, Sv. Trojice u Hateljima , Sv. Voznesenja Gospodnjeg Podkom.
Stari grad Koštun u Dabrici - rani srednji vijek
Veliki broj stećaka - nekropole u Podkomu , Hateljima, Dabrici
Spomenici iz NOB-e
Javnosti, a posebno arheolozima i speleolozima mogu biti interesantne mnoge pećine i kraške jame, budući da mnogi od tih prirodnih oblika nisu dovoljno ispitani ili uopšte nisu istraživani.
Pećina Ratkovača, djelimično ispitana od strane mještana. Sa minimalnom opremom pećinom se može  kretati do 2 km nakon čega se pećinski hodnici nastavljaju kako se pretpostavlja desetak kilometara. Cijeni se da postoji mogućnost pronalaženja neolitske nastambe. Sastoji se od više dvorana, jezera, bogata pećinskim nakitom. Pored pećine se nalazi atraktivni vodopad rijeke Opačice, visok preko 150 m koji se zimi pretvara u fascinantnu ledenu gromadu.
Sunićka pećina u Hateljima djelimično ispitana obiluje prirodnim ljepotama, porede je sa Postojinskom jamom. Pripada dinarskoj kulturi. U njoj su pronađeni ostaci mlađe neolitske keramike i keramike ljubljanske kulture.
Jejinovača (ime je dobila po lokalnom nazivu za sovu ušaru „jejina“). Nalazi se iznad sela Potkom (Berkovići). Prilaz je jedino moguć strmom i jedva vidljivom stazom sa platoa Koma. U njenim prostorijama nađeni su ostaci impreso keramike, hvarske keramike i srebrna srednjovjekovna naušnica.

Turizam u opštini Berkovići
 

Posjete

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas5555
mod_vvisit_counterJuce3781
mod_vvisit_counterOve nedelje20194
mod_vvisit_counterProšle nedelje31967
mod_vvisit_counterOvog mjeseca56989
mod_vvisit_counterProšlog mjeseca151850
mod_vvisit_counterUkupno23322089