Opština Berkovici

Prirodni resursi šansa za ulaganja

El. pošta Štampa PDF

Hidroenergetski potencijal i poljoprivreda najznačajnije su oblasti za privlačenje stranih investicija u opštini Nevesinje, dok u opštini Bileća akcenat stavljaju na revitalizaciju privrednih kapaciteta.

Nevesinje

U opštini Nevesinje ističu da raspolažu za neiskorišćenim poljoprivrednim zemljištem, hidroenergetskim i turističkim potencijalima, te šumskim i rudnim bogatstvima. Najveća očekivanja, ipak, imaju od hidroenergetskog potencijala.

- Izgradnjom "Gornjih horizonata" bilo bi omogućeno višenamjensko korišćenje vode. Ovaj projekat je od izuzetne važnosti za strategiju razvoja opštine Nevesinje u idućem periodu - kazali su u ovoj opštini.

Veliki potencijal postoji i u korišćenju energije vjetra, a već je pripremljen projekat izgradnje parka vjetrenjača Trusina procijenjene godišnje proizvodnje struje od 115,5 gigavat časova.

- Procijenjena vrijednost investicije za izgradnju parka je 72,5 miliona evra - kazali su u opštini Nevesinje.

Među prirodnim potencijalima za razvoj ove opštine jedno od najznačajnijih mjesta zauzima poljoprivredno zemljište.

- Voćni  zasadi  predstavljaju  značajnu sirovinsku bazu za prerađivačku industriju. Takođe, sirovinska baza mlijeka koja se sve više bazira na intenzivnoj farmerskoj proizvodnji je značajan potencijal za razvoj mljekarske industrije. Proizvodnja mlijeka znatno premašuje potrebe postojeće dvije mljekare - kazali su u opštini Nevesinje.

U ovoj lokalnoj zajednici izgrađena je i industrijska zona "Kilavci" površine 46,9 hektara, a zasad je popunjena oko polovina njenog kapaciteta.

- Zona je opremljena komplentnom infrastrukturom. Imovinsko-pravni odnosi su riješeni, a zemljište je u vlasništvu opštine - kazali su u opštini Nevesinje i dodali da postoji mogućnost izgradnje poslovne zone i na lokaciji kasarne, za koju je u završnoj fazi rješavanje imovinsko-pravnih odnosa.

Na području Nevesinja postoje i značajni neiskorišćeni ili djelimično iskorišćeni privredni kapaciteti, među kojima je preduzeće "Fusol", koje je proizvodilo sklop upravljača za potrebe "Zastave" iz Kragujevca. Investitore čekaju i preduzeće "Pilana i namještaj", u kojem je obustavljena proizvodnja i "Vazdušna banja" u kojoj je u toku stečajni postupak.

Iako do sada nisu obezbjeđivali novčane podsticaje za investitore u opštini Nevesinje, kažu da su spremni i na taj vid saradnje. Istakli su da su investitorima obezbjeđivali značajne povoljnosti među kojima je i izdavanje odobrenja za rad koje preduzetnici dobijaju u roku od pet dana.

Bileća

Razvojni programi opštine Bileća zasnivaju se na revitalizaciji i modernizaciji postojećih privrednih kapaciteta. Najznačajniji privredni kapaciteti su u oblasti tekstilne, metaloprerađivačke i prehrambene industrije koji bi uz ulaganja mogli ponovo da zažive.

- Preduzeća "Bilećanka", "Žitoprodukt" i Fabrika otkovaka i armatura "Kovnica" su u stečaju, a ne koriste se ni potencijali preduzeća "Jugomontaža" - kazali su u ovoj opštini.

Među potencijalnim projektima za ulaganje ističu i eksploataciju i preradu kamena i razvoj građevinarstva na toj osnovi.

- Imamo i projekat izrade poslovne zone za preradu kamena, ali i projekte koji se odnose na korišćenje potencijala Bilećkog jezera u oblasti poljoprivrede, turizma i ugostiteljstva - kazali su u ovoj opštini.

Dodali su da Bileća ima odlične uslove za proizvodnju, prikupljanje i preradu ljekovitog i aromatičnog bilja i proizvodnju i preradu meda i voska. Najznačajniji prirodni potencijali opštine Bileća su Dabarsko, Fatničko i Plansko polje, gdje postoje odlični uslovi za razvoj proizvodnih i prerađivačkih kapaciteta u oblasti poljoprivrede.

Da bi stvorili ambijent za privlačenje investicija, omogućeni su brza registracija poslovnih subjekata, jeftina taksa, te stimulativni krediti.

- Procedura registracije preduzetničkog biznisa je veoma jednostavna. Potrebno je samo podnijeti zahtjev sa osnovnim podacima i uplatiti takse koje koštaju od 100 do 350 KM u zavisnosti od vrste biznisa.  Odobrenje za rad se dobija u roku od dva dana u zavisnosti od  valjanosti priložene dokumentacije - kazali su u ovoj opštini.

Projekat "Glasa Srpske"

Glavni cilj projekta "Ekonomska ponuda opština RS domaćim i stranim investitorima", koji je pokrenuo "Glas Srpske", jeste promocija ekonomskih potencijala opština u RS. Uzimajući u obzir to da gradovi i opštine u RS imaju neiskorišćene industrijske kapacitete i resurse u poljoprivredi, šumarstvu, rudnim bogatstvima, elektroenergetici, turizmu i drugim oblastima, cilj je da im kroz ovaj projekat pružimo priliku da potencijalnim investitorima prezentuju svoju ponudu.

Osim toga, želimo i da zajednički ukažemo na prepreke sa kojima se investitori suočavaju prilikom dolaska u određenu lokalnu zajednicu u kojoj žele da investiraju, da bi one, uz podršku nadležnih institucija, bile uklonjene.

Marina Čigoja  Glas Srpske

Prirodni resursi šansa za ulaganja
 

Posjete

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas1326
mod_vvisit_counterJuce4479
mod_vvisit_counterOve nedelje27065
mod_vvisit_counterProšle nedelje27361
mod_vvisit_counterOvog mjeseca51353
mod_vvisit_counterProšlog mjeseca161064
mod_vvisit_counterUkupno18447594