Opština Berkovici

Kec

El. pošta Štampa PDF
Ocena korisnika: / 14
LošeNajbolje 

Kec

Školski komšija Kec,mjesni šeret, besposličar,kartaroš, glavni informator o svakom i svačem u mjestu, potrudio se da među prvima upozna nove učitelje kako bi u svoju torbu za sve i svašta strpao podatke o njima.Govorilo se;

-

Što neznaš, pitaj Keca, on će ti kazati, taj zna sve!

Mještani su ga oslovljavali imenom Kec, iako mu to nije kršteno ime.Stekao ga je vjerovatno u svom kartaškom društvu.Dane je uglavnom provodio u kafani, najčešće kartajući.Nekoliko dana po dolasku učietlja našao se Kec u školskom dvorištu.


 

Sreća vas srela učo.kako vi dospješte nama?Nama šalju nepouzdane.Ovo je partizanski kraj,vlasti misle da nesigurni i sumljivi ovdje nemaju šanse.Iz kog ste kraja?

-Nisam po tom kriteriju prispio ovdje.Ja sam iz Bosanske krajine,Kozarčanin...

-E onda su vas kaznili.

-Nisam ni kažnjen.

-Pa ,onda je neka greška u rasporedu.

-Nije ni greška, i spuruga mi je učiteljica.Imamo petomjesečnu bebu.Kadrovci u Ministarstvu dodjeli su nam školu koja ima dvije učionice i porodični stan, a takve su rijetkost u ovome vremenu...

-E,to je druga stvar, poštujem,poštujem, sreća vas srela,što ste samo zbog toga došli u Hercegovinu, u ovu našu zabačinu.Hm... Kao da u Bosni, u Krajini nema takvih škola?

-Željeli smo upoznati Hercegovinu...

-To je lijepo od vas, sreća vas srela.Ama, neće bogami,vas dugo zadržati ođe,poslaće vas tamo gdje ste potrebniji.Ja bi vam preporučio da i ovdje budete oprezni.Vrag je i snama mlatio gloginje u ovom ratu, sreća vas srela.

-Kako to?

-Vidite li ,sreća vas srela,onu grobnicu.-Kec pokaza rukom na poveću izbetoniranu površinu ograđenu žicom rastegnutom na ogorjelim rastovim stubovima ,odmah pored ceste.

-Da,vidim.

-Tu leže kosti sedamdest i nekoliko čeljadi,Srba iz Berkovića i okoline-Kec se primiče bliže uči pa mu nastavi-A gore u planinama, po jamama leže mnogi...

-Ko pobi toliki svijet, zašto?

-Sreća vas srela ,moj Učo,pobiše ih neljudi raznih vjera i politika.Muslimani, bilo ih je dosta u Dabru,u Nezavisnoj državi Hrvatskoj proglasiše se ustašama pa nožem, puškom i vatrom po pravoslavnim.Ovi kasnije uzvratiše istom mjerom po Muslimanima.Svedno kako su se nazivale ubice,ovi ili oni,narod je stradao od neljudi,od zla ljuskoga...Treba govoriti istinu pred onim gore;Bog zna dokle bi đavo sa nama mlatio gloginje da nebi Titovih partizana...Sreća vas srela,rat je rat,nesreća ljuska, u ratu se ubijalo na sve strane.Partizani nisu ubijali narod i palili kuće kao oni drugi,znate vi već koji, već protiv okupatora,palikuća i ubica.Oni su mirili narod,odvaraćali ga od mržnje i zla.To im svak prizna.Ali, i oni su ovdje pobili nekoliko Dabrana, koje su smatrali opasnim.Neznaju im se ni grobovi.Pojela ih noć!

-Koga su to izašto ubijali partizani?

-Vi ste, školovan čovjek,sreća vas srela.To je duga i zamršena priča koju ja neznam ispričati.To će vam drugi....pametniji od mene.Ja nijesam bio član niti jedne partije niti ijedne vojske,oprezno će Kec.

Kec
 

Posjete

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas638
mod_vvisit_counterJuce10730
mod_vvisit_counterOve nedelje52901
mod_vvisit_counterProšle nedelje54170
mod_vvisit_counterOvog mjeseca165636
mod_vvisit_counterProšlog mjeseca277405
mod_vvisit_counterUkupno18036646