Opština Berkovici

Naslovna Berkovići Privreda Umanjem rod sijena i žita

Umanjem rod sijena i žita

El. pošta Štampa PDF

Svake godine oko Petrovdana u Dabarskom polju počinje sakupljanje žita koje su ratari posejali.Ovogodišnji prinosi žita koje su berkovićki ratari posejali umanjen je za oko 4o odsto u odnosu na prošlogodišnji rod žita. Najviše je posejano raži i ječma, dok je pšenice posejano u manjim količinama.Prosječni prinosi raži kreću se oko dvije tone po hektaru, a uzrok ovako niskog roda poljoprivrednici objašnjavaju šturošću zrna  i smatraju da je to od velikih temperatura i toplotnog udara koje zadeislo Hercegovinu prošlog mjeseca kada je sazrijevala biljka.

Pored domaćih poljoprivrednika koji imaju svoje kombajne,mnogi kombajisti iz susjenog Nevesinja , gdje se tek kasnije zbog nadmorske visine vrši sakupljanje žita, došli su berkovićki kraj sa svojim kombajnima da bi sakupljali žito .Cijena sakupljanja žita po jednom dulumu kreće se od 25 do 30 KM.

 

Sakupljanje sijena

 

Poljoprivrednici su takođe pored sakupljanja žita započeli i sakupljanje sijena u Dabarskom polju.Kvalitet i količina sijena ovog ljeta je dosta slabija u odnosu na prošlu godinu i kosidba se kreće dosta sporije.Razlog tome je velike količine kiše koje su padale u proleće i mnoge parcele se nisu isušile od vode što otežava njihovu kosidbu.

Umanjem rod sijena i žita
 

Posjete

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas1750
mod_vvisit_counterJuce7394
mod_vvisit_counterOve nedelje60660
mod_vvisit_counterProšle nedelje88608
mod_vvisit_counterOvog mjeseca260629
mod_vvisit_counterProšlog mjeseca374304
mod_vvisit_counterUkupno13006495