Opština Berkovici

Naslovna Berkovići Privreda ERS odgovorna što VE "Hrgud" nije na elektro mreži

ERS odgovorna što VE "Hrgud" nije na elektro mreži

El. pošta Štampa PDF

Abramović je podsjetio da je VE “Hrgud”, prema prvobitnom projektu, trebalo da bude na mreži još 2019. godine, a za kašnjene smatra odgovornim isključivo rukovodstvo ERS-a.

 

ERS odgovorna što VE "Hrgud" nije na elektro mreži

Načelnik Berkovića Nenad Abramović danas je posredstvom medija zatražio obašnjenje od Elektroprivrede Republike Srpske (ERS) zbog čega kasne radovi na izgradnji Vjetroelektrane (VE) “Hrgud”, a u svjetlu najava iz Njemačke da bi moglo biti obustavljeno finansiranje ovog projekta. 

 

Abramović je podsjetio da je VE “Hrgud”, prema prvobitnom projektu, trebalo da bude na mreži još 2019. godine, a za kašnjene smatra odgovornim isključivo rukovodstvo ERS-a. 

“ERS je sredstva za finansiranje ovog projekta obezbijedila u novembru 2017. godine kroz kreditni ugovor sa Njemačkom razvojnom bankom (KFW) i za sve to vrijeme novac te banke je stajao na računu ERS-a. Ja postavljam pitanje da li će neko snositi odgovornost za kašnjenje. Za ovo vrijeme RS je izgubila najmanje 100 miliona maraka, jer bi toliko bila proizvodnja za ove tri godine”, smatra Abramović. 

Naglašava da je ugovorom o kreditu, u koji je imao uvid, određeno da se za odobrena, a nepovučena sredstva, plaćaju zatezne kamate te da je RS za tri godine godišnje plaćala 300.000 maraka kamata. 

“Kredit je bio iznosa 60 miliona evra, a dio sredstava je bio grantovski, KFW banka je dio sredstava donirala za mjerenja, a Republika Srpska se obavezala da će nekih 4-5 miliona evra investirati u taj projekat”, rekao je Abramović i pojasnio da bi taj iznos bio dovoljan za kompletnu izgradnju vjetrolektrane na Hrgudu. 

VE “Hrgud” bi, prema procjenama, u budžet Berkovića godišnje donosila dodatnih milion maraka od koncesione naknade, što je značajan iznos, uzme li se u obzir da je budžet ove opštine ispod dva miliona. 

Izvršni direktor za investicije i razvoj u Elektroprivredi Republike Srpske Jovica Vlatković kaže da ovo predužeće nema zvaničnu informaciju o tome da su Nijemci odustali od projekta, a za kašnjenje krivi “izuzetno zahtjevne i spore procedure banke koja je odobrila sredstva za izgradnju. 

“U cijeloj korespondenciji sa KFW-om ERS nikada nije došla u situaciju da kasni sa svojim odgovorima, tako da smo mi sve naše obaveze na vrijeme izmirivali i odgovarali na bilo koji upitnik koji je bio pred ERS-om”, rekao je Vlatković i dodao da ako Nijemci odustanu, ERS će imati druge izvore finansiranja te da se projekat izgradnje VE “Hrgud” ne može zaustaviti. 

“Juče su predstavnici GOPA intec došli u Trebinje, pošto se radi studija puta, i naša ekipa je s njima bila u luci Ploče, gdje su obišli čitav put, jer je zahtjevan teren da bi se transportovali vjetrogeneratori od Ploča do Hrguda. Danas su naše ekipe na Hrgudu, tako da nemamo informaciju da su prekinuli saradnju, sve informacije koje imamo su iz medija”, kaže Vlatković. 

On tvrdi da su do sada isplatili kamate tek za dvije godine - oko 600.000 maraka. 

Na pitanje kako je moguće da plaćaju oko 300.000 maraka kamata godišnje, ako nisu krivi zbog kašnjenja radova, Vlatković kaže da je moguće. 

“Mi možemo odustati od projekta, ali oni imaju svoje opravdane razloge, kažu bila je pandemija, bile su neke nepredviđene okolnosti. Vjerujte, ovo što vi meni postavljate pitanje, ja sam to njima isto postavio. Sad, da vi raskinete neki međunarodni ugovor zbog neke interkalarne kamate u ovom momentu bi bilo malo neprimjereno”, rekao je Vlatković.  

"Dodik podriva politički sistem"
Na pitanje da li vjeruje u najavu Milorada Dodika da bi Kinezi mogli biti zamjena za Nijemce u procesu nastavka izgradnje “Hrguda”, načelnik Berkovića Nenad Abramović je kazao da Dodik na jedan način podriva politički sistem i ustavno-pravni poredak RS i da mu nije jasno u kom svojstvu on, kao član Predsjedništva BiH, komentariše izgradnju vjetroelektrane. 

ERS odgovorna što VE
 

Posjete

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas7759
mod_vvisit_counterJuce17310
mod_vvisit_counterOve nedelje69389
mod_vvisit_counterProšle nedelje73292
mod_vvisit_counterOvog mjeseca94781
mod_vvisit_counterProšlog mjeseca290783
mod_vvisit_counterUkupno19539571