Opština Berkovici

Naslovna Berkovići Politika Nerazvijene opštine na ivici opstanka

Nerazvijene opštine na ivici opstanka

El. pošta Štampa PDF

Na tematskoj sjednici Saveza opština i gradova Republike Srpske, održanoj u Istočnom Sarajevu, kojoj su prisustvovali načelnici 33 nerazvijene i izrazito nerazvijene opštine, zaključeno je da bi Vlada Republike Srpske trebala hitno finansijski da pomogne opštinama koje su pod blokadom i ne mogu da funkcionišu.

 

 

U pitanju je šest opština Republike Srpske, među kojima je Istočni Stari Mostar, Istočni Stari Grad i Istočni Drvar.

Savez opština i gradova Republike Srpske uputiće inicijativu da Srpska povede računa o ravnomjernom regionalnom razvoju, kako nerazvijene i izrazito nerazvijene opštine ne bi bile u poziciji u kojoj se sada nalaze.

“Taj ravnomjerni regionalni razvoj podrazumijeva nova zakonska rješenja i izmjenu brojnih zakona, kako bi smo doveli do toga da se broj stanovnika u ovim lokalnim zajednicama povećava, a ne smanjuje. Polovina Republike Srpske će ostati bez stanovništva, a istorija nas je naučila da će neko drugi naseliti te lokalne zajednice i one više neće biti lokalne zajednice Republike Srpske”, smatra načelnik opštine Berkovići Nenad Abramović.

Načelnik opštine Istočni Stari Mostar Radovan Palavestra smatra da izrazito nerazvijenim opštinama treba oko 150 hiljada maraka.

“Ako je to mnogo za Vladu Republike Srpske onda nemamo razloga za postojanje takvih opština. Ako se ovakva tendencija nastavi nebrige prema opštinama bude sprovodila i dalje, Republika Srpska će spasti na pet gradova”, dodaje Palavestra.

Načelnici nerazvijenih opština smatraju da su te lokalne zajednice pale onog momenta kada je Vlada Republike Srpske donijela odluku da smanji grantove sa tri miliona i sedam stotina hiljada na milion maraka, te primjenom određenih zakona.

Ovakve opštine prinuđene su i da svoje probleme pokušavaju da rješe putem Saveza opština i gradova, jer većina njih nema svoje predstavnike u vlasti Republike Srpske.

“Mi smo pokrenuli inicijativu da ako se bude mjenjao izborni zakon, da se vrati takav odnos da svaka opština ima svog predstavnika odnosno poslanika. Na taj način bi se promjenio odnos vlasti prema malim opštinama, koje sada vlast ne zanimaju, jer niko za njih tamo ne diže ruku”, ističe načelnik opštine Čajniče Goran Karadžić.

Načelnici smatraju i da opštine i lokalne zajednice trebaju da imaju veće ingerencije nad onim čime raspolažu, te da Vlada Republike Srpske treba da shvati geostrateški značaj postojanja opština koje se nalaze u teškoj situaciji, što se pokazalo u prošlosti, a pokazaće se i u budućnosti.

 

(BN TV)

Nerazvijene opštine na ivici opstanka
 

Posjete

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas822
mod_vvisit_counterJuce5479
mod_vvisit_counterOve nedelje32925
mod_vvisit_counterProšle nedelje31772
mod_vvisit_counterOvog mjeseca93213
mod_vvisit_counterProšlog mjeseca174228
mod_vvisit_counterUkupno23053550