Opština Berkovici

Naslovna Berkovići Politika Katanac na devet škola-Postoji mogućnost opstanka škole u Ljutom Dolu

Katanac na devet škola-Postoji mogućnost opstanka škole u Ljutom Dolu

El. pošta Štampa PDF

Načelnik opštine Berkovići Nenad Abramović razgovarao je u srijedu u  Banja Luci sa Ministarom  prosvjete i kulture RS Danom  Maleševićem o problemu područnog odjeljenja u Ljutom Dolu ,ostanku tog odjeljenja i nastavku rada dan prije zasjedanja Vlade Republike Srpske.Za sada je prolongiran rok gašenja tog odjeljenja, a njegov konačni status znače se iduće sedmice i po svim pretpostavkama to područno odjeljenje nastaviće sa radom. Načelnik opštine Berkovići Nenad Abramović je izjavio  "Dobro je što je došlo do prolongiranja odluke o konačnom statusu područnog odjeljenja Ljuti Do , kako bi se dobilo dodatno vrijeme za riješavanje problema koji su doveli do toga da je postalo upitno postojanje ovog odjeljenja.Očekujem već naredne sedmice dalju koordinaciju aktivnosti resornog Ministarstva i opštine Berkovići, kao i novi sastanak sa Ministrom Maleševićem"

U nastavku Vam prenosimo tekst iz Glasa Srpske.

Vlada RS odlučila je juče da bude zatvoreno devet područnih odjeljenja, dok će četiri centralne škole usljed manjka učenika promijeniti status i postati područna odjeljenja.

Katanac će biti stavljen na devet područnih odjeljenja u kojima nastavu pohađa pet i manje učenika, a status će biti promijenjen u centralnim školama koje imaju manje od 16 odjeljenja.

Ministar prosvjete i kulture RS Dane Malešević rekao je "Glasu Srpske" da će za đake koji su pohađali područna odjeljenja koja će biti zatvorena biti obezbijeđen prevoz do najbliže škole.

- Ministarstvo prosvjete i kulture u prvi plan stavlja interese djece i želimo da svima obezbijedimo što bolje uslove za školovanje - kazao je Malešević.

On je naglasio da je Ministarstvo prosvjete i kulture predložilo Vladi racionalizaciju školske mreže usljed malog broja đaka.

- Predložili smo da pet centralnih škola sa manje od 16 odjeljenja promijeni status u područna odjeljenja i pripoje se najbližim centralnim školama, a da 11 područnih odjeljenja sa pet i manje đaka bude zatvoreno. Međutim, na sjednici Vlade je odlučeno da se još razgovara o opstanku dva područna odjeljenja. Riječ je o područnim odjeljenjima u Čelebićima kod Foče i Ljutom dolu kod Berkovića - istakao je Malešević.

Škola u Čelebićima, objasnio je Malešević, udaljena je od centralne Osnovne škole "Veselin Masleša" u Foči 45 kilometara i ima samo jednog učenika.

- Mi tom djetetu moramo obezbijediti školovanje i razmotrićemo opciju da ne bude zatvoreno, bez obzira na troškove - rekao je Malešević.

U područno odjeljenje Osnovne škole "Petar Petrović Njegoš" u Ljutom dolu nastavu pohađaju tri đaka.

- Ovo odjeljenje ima specifičan problem jer u njega treba da ide mnogo više đaka, ali su ih roditelji samoinicijativno upisali u centralne škole. Zbog toga ćemo još analizirati stanje, jer postoje šanse da ono opstane - rekao je Malešević.

Problem zbog manjka đaka ima i centralna osnovna škola u Bjelajcu kod Mrkonjić Grada, ali je odlučeno da njen status ostane nepromijenjen.

- U septembru se očekuje otvaranje fabrike u tom mjestu i ne bi bilo popularno da gasimo školu - kazao je Malešević.

Govoreći o statusu nastavnog kadra u školama koje budu "ugašene", Malešević je istakao da niko od njih neće ostati bez posla i da prosvjetni radnici mogu biti spokojni.

- Pitanje eventualne nadopune norme nastavnika biće rješavano na nivou aktiva direktora određene regije. U proteklom periodu otvarane su i nove škole u novim naseljima sa velikim brojem đaka. Osnovana je Osnovna škola "Srbija" u Pale, a otvorena su i nova područna odjeljenja u Koviljušama u Bijeljini i Branjevu u Zvorniku - istakao je Malešević i dodao da su dobili zahtjev i za otvaranje područnog petorazrednog odjeljenja u mjesnoj zajednici 5, koje bi pripadalo Osnovnoj školi "Sutjeska" iz Modriče, navodeći da su to ohrabrujuće informacije.

Područna odjeljenja koja će biti zatvorena

Šumnjaci - OŠ "Vojislav Ilić" Banjaluka

Konotari - OŠ "Petar Kočić" Banjaluka

Čađavica - OŠ "Sveti Sava" Novi Grad

Kobilja - OŠ "Dositej Obradović" Kneževo

Golo Brdo - OŠ "Dositej Obradović" Kneževo

Donja Lupljanica 2 - OŠ "Todor Dokić" Derventa

Garevac - OŠ "Sutjeska" Modriča

Novo Naselje - OŠ "Jovan Dučić" Bijeljina

Ljeskovik - Prva osnovna škola Srebrenica

 

Status centralnih osnovnih škola gube

"Petar Kočić" Sitnica, Ribnik

"Ivo Andrić" Kulaši, Prnjavor

"Vuk Karadžić" Vitkovci, Teslić

"Vuk Karadžić" Petrovo, Petrovo

Izvor Glas Srpske

Katanac na devet škola-Postoji mogućnost opstanka škole u Ljutom Dolu
 

Posjete

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas1288
mod_vvisit_counterJuce8099
mod_vvisit_counterOve nedelje43328
mod_vvisit_counterProšle nedelje61539
mod_vvisit_counterOvog mjeseca72054
mod_vvisit_counterProšlog mjeseca244692
mod_vvisit_counterUkupno20040094