Opština Berkovici

Naslovna Berkovići Politika Lejla Rešić posjetila Berkoviće

Lejla Rešić posjetila Berkoviće

El. pošta Štampa PDF

Nakon dugogodišnjeg pitanja gdje žive, stanovnici istočnohercegovačke opštine Berkovići konačno su dobili odgovor. Opština Berkovići uskoro će imati samo jedan naziv , umjesto dosadašnjeg Stolac/Berkovići,biće samo Berkovići  jer zakon o teritorijalnoj organizaciji  Republike Srpske ne prepoznaje dvojne nazive, najavila je ministar za lokalnu upravu i samoupravu Lejla Rešić.


 

Ono što mi znamo ,da je u izbornom zakonu Republike Srpske takođe izjednačeni nazivi.Zakon koji je rađen prošle godine, a stupio je na snagu u martu ove godine I ti nazivi su usklađeni sa Zakonom o teritorijalnoj  organizaciji-rekla je Lejla Rešić i dodala da sa sigurnošću znaju da je Centralna izborna komisija raspisala izbore prema nazivima u Republici Srpskoj tako da više nema tog Stolac/Berkovići kako je bilo do sada.

Rešićeva je naglasila da je za očekivati da ovaj proces prate  lične karte , da će trebati vremena da se  to iščisti, jer je u svim zakonima to iščišćeno i treba da bude zvanično Berkovići u svim dokumentima.

Na sastanku sa Načelnikom Berkovića Rankom Lučićem ,Rešićka je razgovarala  o problematici u opštini  i najavila da će Vlada nastaviti da podržava razvojne projekte u ovoj opštini.

Berkovići su izrazito nerazvijena opština i imaju sredstva iz granta koji mi doznačavamo , sa zadovoljstvom sam obavjestila  Načelnika da je druga tranša tog granda uplaćena i sredstva bi trebala biti operativna krajem sedmice, što je značajo za izrazito nerazvijene opštine-rekla je Rešićeva i dodala da su sredstva manja u odnosu na prošle godine, ali se Vlada trudi da preko Ministarstava pomogne ,ne samo ulaganjem u budžete već i kroz druge projekte

Saradnja opštine Berkovići i Ministarstva uprave i lokalne samouprave je na nivou i posjeta Rešićke je veoma korisna iako imamo čest kontakt sa Ministarstvom naglasio je Načelnik Berkovića Ranko Lučić  i dodao  da je ministarstvo upoznato sa štetom od zimskog nevrema kada je uništeno više od 120 objekata.

Mi smo dobili od opštine procjenu šteta i vidjećemo na koji način da pomognemo-rekla je Rešićeva i pohvalila je opštinu Berkovići što je uradila sve obaveze za adresni sistem što je bila obaveza pred popis 2013.god.

Elektonske matčne knjige

Sve opštine u Hercegovini su uvezane u sistem elektronskih matičnih knjiga i trebalo bi da do kraja ovog mjeseca na nivou cjele Republike Srpske sistem bude pušten .Građani će moći da vade izvode iz matičnih knjiga u svim mjestima Republike Srpske.Rođeni u Trebinju moće da vade izvode u Banja Luci i obratno, kao i u svim drugim opštinama Srpske.Lejla Rešić  posjetila Berkoviće
 

Posjete

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas1880
mod_vvisit_counterJuce6813
mod_vvisit_counterOve nedelje32871
mod_vvisit_counterProšle nedelje58825
mod_vvisit_counterOvog mjeseca274131
mod_vvisit_counterProšlog mjeseca179136
mod_vvisit_counterUkupno18849508