Opština Berkovici

Naslovna Berkovići Ostalo Nastavnici u đačkim klupama

Nastavnici u đačkim klupama

El. pošta Štampa PDF

U nedelju 10.01.2010.godine u OŠ „Njegoš“ Berkovići održan  je seminar tj.edukacija nastavnika za pravljenje testova znanja u funkciji ocjenjivanja učenika i mjerenje znanja.

Seminar je organizovan uz odobrenje Ministarstva obrazovanja Republike Srpske, a pokrovitelji su Ministarstvo obrazovanja Republike Srbije i Učiteljski fakultet iz Užica.

Realizacijom u dva dijela seminar je obradio sledeće teme:

 

-Testovi znanja kao istrument mjerenja znanja,

-Vrste zadataka na testovima znanja,

-Baždarenje testova,

-Interpretacija podataka dobijenih mjerenjem znanja i

-Interpretacija rezultata dobijenih mjerenjem znanja.

seminar_os_njegos_001

 

U prvom dijelu seminara pored teoretskih predavanja organizovane su radionice, gdje se obrađivao praktični rad u izradi testova znanja.U drugom dijelu seminara rad se ogledao na provođenju testova u razredu i analizi postignuća.

            Direktor škole prof.Slavko Novaković je istakao na značaj seminara, da seminaru prisustvuju svi nastavnici i da su testovi znanja u funkciji usavršavanja nastavnika,jer način upoređivanja znanja prijemnih, polumaturskih i maturskih ispita učenika i studenata danas se mjere baš na osnovu testova.

            Sama izrada testova kroz primjerenu nepristrasnost i vrednovanju težine pitanja je teret sa puno grešaka koje nastavnik napravi pri izradi testova- rekao je direktor Novaković i dodao- Pored toga pojavljuje se problem pripremljenosti učenika na odgovore na nastavnička pitanja, tako da je ovo jedan od najvažnijih seminara za nastavnike jer postignuća na testovima uskoro će biti mjera napredovanja nastavnika u zvanju, rezultat rada će ga kvalifikovati da ostane na radnom mjestu i samo motivacija nastavnika biće presudni faktor za napredovanje,radno mjesto tj.dohodak,a rezultat njihovog postignuća je proizvod prenešenog i usvojenog znanja učenika, koji se, objektivnim primjer testom za učenike, lako mjeri.

            Veliki doprinos realizaciji ovog seminara, bez ikakve nadoknade, dali su dvojica doktora Veljko Banđur i Milenko Kundačina kao predavači sa Učiteljskog fakulteta u Beogradu i Užica, a koji su sa ovih prostora.Po njihovim izjavama to je njihov doprinos obilježavanja 120 godina OŠ „Njegoš“ u Berkovićima.

seminar_os_njegos_005

seminar_os_njegos_002

            Ovom prilikom učesnicima seminara podjelili su svoju knjigu na navedenu temu „Testovi znanja u funkciji ocjenjivanja učenika“

Nastavnici u đačkim klupama
 

Posjete

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas8413
mod_vvisit_counterJuce14592
mod_vvisit_counterOve nedelje23005
mod_vvisit_counterProšle nedelje75625
mod_vvisit_counterOvog mjeseca321531
mod_vvisit_counterProšlog mjeseca239121
mod_vvisit_counterUkupno11640046