Opština Berkovici

Naslovna Berkovići Društvo Kako je prezdravio Dušan Mihić

Kako je prezdravio Dušan Mihić

El. pošta Štampa PDF

Slava ti i milost Ostroški svetitelju i čudotvorče!“ Ovim riječima na poklonjenje, pod Ostrog, Svetom Vasiliju Ostroškom dolaze vjernici ne samo pravoslavni nego i muhamedanci i katolici. Slično je bilo i ove godine u Mrkonjićima u crkvi koja je podignuta na temeljima svetiteljeve rodne kuće. Preko stotinu čuda zabilježili su ostroški monasi a dešavaju se i dan danas. Kako drugačije opisati ono što se dogodilo ovog 12.maja


Tog sunčanog jutra teško je pozlilo starini Dušanu Mihiću dok se spremao crkvi na Trusinu, iz Podkoma kod Berkovića. Ukućani se sjatiše i videći da je domaćinu loše povedoše ga ka Domu zdravlja u grad doktoru. Starac ne mogaše da se brani od njihove brige i pristade, ali kad stigoše tamo dežurni ljekar naredi: "Hitno u trebinjski bolnički centar!"
Tako ga povedoše ka Trebinju. Starac sa svojih 80 ljeta samo ćuti i gleda kako ga voze, tek jedva govoreći riječi molitve. Nadomak Trebinja ustade sa ležaja i kao da se otrese od spavanja reče: “Bolje mi je vodite me u Mrkonjiće“.
Okupljeni se zagledaše, ali videći odlučan izraz lica u čestita domaćina ne usudiše se da protivrječe puno, a kad Dušan podiže glas, bi jasno da ne odustaje. Pred trebinjskom bolnicom sačekao ga je unuk i povezao ka Popovu Polju.
„Neću ja mrijet tamo, poslije ću u bolnicu“, promrsi starac. Kako su se približavali tako je lice starca dobijalo boju i sijalo, a kad stigoše Dušan iskoči iz auta kao da ide svom najboljem drugu iz mladosti i pohita crkvi Sv. Vasilija, priča sveštenik Aleksandar Ilić.
„Nisam mogao vjerovati da je to isti čovjek koji se tog jutra sa svijetom opraštao, a sad sve grli veselim osmjehom praznika. Poslije se vratio ipak kući pod svoje trešnje u Podkom ubjeđujući i dokazujući svojim radosnim držanjem da vjera njegova spasla ga je u svjetlosti praznik“, kaže sveštenik.
Mnogi su tog lijepog jutra pohitali u Mrkonjiće, i mladi i stari, zdravi i bolesni, svi su pohrlili rodnoj kući sveca da čestitaju slavu najsvetijem hercegovačkom domaćinu Sv. Vasiliju. Ostroška i Mrkonjićka čudesa se svakim novim danom ispisuju, primjer čestite starine Dušana Mihića je nova potvrda.

 

Trebinje.info

Kako je prezdravio Dušan Mihić
 

Posjete

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas15155
mod_vvisit_counterJuce10457
mod_vvisit_counterOve nedelje70171
mod_vvisit_counterProšle nedelje79547
mod_vvisit_counterOvog mjeseca61702
mod_vvisit_counterProšlog mjeseca321587
mod_vvisit_counterUkupno11701804