Opština Berkovici

Naslovna Berkovići Društvo Mještani Berkovića ne znaju gdje žive

Mještani Berkovića ne znaju gdje žive

El. pošta Štampa PDF

Stanovnici najmlađe istočnohercegovačke opštine Berkovići godinama se pitaju gdje žive, u Berkovićima ili u Stocu, Republici Srpskoj ili Federaciji BiH, ali odgovora nema.

U ličnoj karti ili vozačkoj dozvoli stanovnika Berkovića navodi se da je opština u kojoj žive Stolac/Berkovići, iako su Berkovići opština u Republici Srpskoj, a Stolac opština u Federaciji BiH.

Dva entiteta, dvije opštine, a stanovništvo Berkovića po važećim dokumentima pripada i jednom i drugom entitetu, ili ni jednom ni drugom? U Berkovićima važe zakoni Republike Srpske, a u Stocu zakoni Federacije. Jedino što povezuje ove dvije opštine je entitetska granica.

Nije samo u dokumentima stanovnika Berkovića mjesto njihovog življenja Stolac/Berkovići, to mjesto se nalazi i na svim aktima Izborne komisije i na biračkim spiskovima.

U junu 1996. godine Odlukom lokalne Skupštine proglašena je opština Berkovići. Izmjenama i dopunama Zakona o teritorijalnoj organizaciji i lokalnoj samoupravi RS ("Službeni glasnik RS" broj 19/96), u članu 2. stoji da je opština RS Berkovići, a ne Stolac/Berkovići. Međutim, projekat izdavanja ličnih dokumenata poznaje samo Stolac/Berkovići.

- Skupština opštine Berkovići u više navrata pokretala je inicijativu za izmjenu dvojnog naziva novoformiranih opština. Prijedlog za izmjenu naziva upućivan je Ministarstvu lokalne uprave i samouprave Republike Srpske. Posebno su nezadovoljni građani opštine Berkovići, koji redovno reaguju pri vađenju CIPS-ovih dokumenata, na kojima se koristi dvojni naziv Stolac/Berkovići - kaže predsjednik Skupštine opštine Berkovići Milenko Kojović.

 

U julu 2004. godine, na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, poslanik Ljiljana Milićević postavila je ovo poslaničko pitanje i na tome je ostalo.

 

Opština Berkovići se zbog ovoga obraćala i Ustavnom sudu BiH, ali je odgovor bio da taj sud nema nadležnosti po ovom pitanju.

- Imali smo obećanja da će se dvojni naziv preimenovati u naziv opština Berkovići, međutim, do sada po tom pitanju ništa nije preduzeto - istakao je Kojović.

 

Opština Berkovići egzistira samostalno punih osamnaest godina.

U Ministarstvu uprave i lokalne samouprave i CIPS-u juče nismo mogli da dobijemo komentar.

 

Samostalna zajednica

 

Kojović je naglasio da opština Berkovići ima oko 4.000 stanovnika i da funkcioniše kao samostalna lokalna zajednica sa svim potrebnim službama.

 Glas Srpske

Mještani Berkovića ne znaju gdje žive
 

Posjete

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas8929
mod_vvisit_counterJuce9932
mod_vvisit_counterOve nedelje29877
mod_vvisit_counterProšle nedelje78714
mod_vvisit_counterOvog mjeseca263448
mod_vvisit_counterProšlog mjeseca239121
mod_vvisit_counterUkupno11581963