Opština Berkovici

Naslovna Berkovići Društvo Proglašena epidemija rubeole u Hercegovini

Proglašena epidemija rubeole u Hercegovini

El. pošta Štampa PDF

Dečja bolest rubeola poslednjih mesec dana dobila je epidemijske razmere u istočnoj Hercegovini, ali od nje obolevaju skoro isključivo tinejdžeri rođeni početkom devedesetih, koji zbog rata nisu primili vakcine protiv ove bolesti. Zbog broja prijavljenih pacijenata u Bileći i Berkovićima već je proglašena epidemija rubeole. U Trebinju raste broj novoobolelih, pa se očekuje da će epidemija uskoro biti proglašena i u tom gradu.

Lekari se slažu da je reč o netipičnoj pojavi pošto se imunizacija protiv ove dečje bolesti obavlja već četrdesetak godina, pa se smatra iskorenjenom.
- Najčešće obolevaju srednjoškolci rođeni od 1990. do 1992. godine. Uglavnom je reč o omladini koja nije primila vakcinu protiv rubeola ili je primila samo jednom, a takva vakcinacija se prima dva puta u roku od nekoliko godina - rekla je "EuroBlicu" dr Julija Kralj, epidemiolog u trebinjskom Zavodu za zaštitu zdravlja.


Ona kaže da je pre dve godine u RS rađena revakcinacija protiv rubeola za decu koja nisu primila dovoljne količine te vakcine, ali da je revakcinacija moguća samo za decu mlađu od 14 godina, pa je i to zaobišlo "ratne generacije".
U Higijensko-epidemiološkoj službi trebinjskog doma zdravlja kažu da je u ovom gradu do sada evidentirano 20 obolelih, ali da od porodičnih lekara i dalje stižu prijave o novim slučajevima.


Lekari pretpostavljaju da je broj obolelih veći, jer svi ne traže lekarsku pomoć, pošto ova bolest može da prođe i nezapaženo.
U periodu kad su "ratne generacije" u Hercegovini bile u dobi za vakcinisanje MMP vakcinom protiv morbile, zauški i rubeola, dobijali su samo vakcinu protiv morbile, jer drugih nije bilo. Vakcine su uglavnom stizale kao humanitarna pomoć, a jedan broj vakcina je nabavljan i sa područja tadašnje SR Jugoslavije.

Opasno za trudnice
Rubeola je akutna zarazna bolest, za koju je karakterističan osip sa nepravilnim crvenim mrljama i povećanje limfnih čvorova na vratu i iza uha. Prenosi se kapljičnim putem sa čoveka na čoveka. Bolest, uglavnom, ne ostavlja posledice, ali je opasna ako se zarazi trudnica, jer može da izazove teška oštećenja fetusa.

Blic

Proglašena epidemija rubeole u Hercegovini
 

Posjete

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas1502
mod_vvisit_counterJuce8099
mod_vvisit_counterOve nedelje43542
mod_vvisit_counterProšle nedelje61539
mod_vvisit_counterOvog mjeseca72268
mod_vvisit_counterProšlog mjeseca244692
mod_vvisit_counterUkupno20040308