Opština Berkovici

Naslovna Berkovići Društvo Deklaracija o saradnji opština Šumadije i istočne Hercegovine

Deklaracija o saradnji opština Šumadije i istočne Hercegovine

El. pošta Štampa PDF

U prostorijama Opštine Trebinje danas je potpisana Deklaracija o saradnji između opština iz okruga Šumadije (Srbija) i opština istočne Hercegovine (RS-BiH). Kako je navedeno prilikom potpisivanja Deklaracije, saradnja će se ogledati u privrednom, ekonomskom, kulturnom i svakom drugom smislu.

 

„Ovo danas je prvi korak, a na nama je da se potrudimo da otvorimo vrata što jačoj privrednoj saradnji između ove dvije regije, ali i svim drugim oblastima,“ rekao Zoran Rajević, načelnik šumadijskog Upravnog okruga.On je dodao da ga je boravak u Hercegovini oduševio i izrazio nadu da će u uzvratnoj posjeti građani šumadijskog okruga znati da se oduže za lijepo gostoprimstvo.
„Očekujemo da za nekih dva mjeseca delegacija iz istočne Hercegovine posjeti naš region,“ rekao je Rajević. I predsjedavajući Saveza opština istočne Hercegovine, Branislav Miković bio je zadovoljan potpisanom Deklaracijom.
„Ovime se potvrđuje jedna pravilna orjentacija Saveza opština istočne Hercegovine. Naš cilj bio je da sa lokalnog nivoa pokrenemo aktivnosti koje će dati rezultat u smislu boljeg života građana ove regije, a usput će učvršćivati i samu Republiku Srpsku,“ rekao je Miković.
On je dodao da se na ovaj način potvrđuju i elementi iz Ugovora o specijalnim vezama između RS i Srbije.
Predsjednica opštine Rača, Dragana Živanović, istakla je da će u narednom periodu doći do saradnje između opština dvije regije koje imaju slične probleme, kako bi zajednički mogle aplicirati za sredstva međunarodnih donatora. „Nama je potrebno da imamo saradnju sa opštinama iz drugih regiona da bi aplicirali za zajedničke projekte pred stranim donatorima, jer ima dovoljno novca u IPA fondovima, ali za to su nam potrebni partneri,“ ocijenila je Živanovićeva.
Ona je najavila da će svaka od opština iz Šumadije u narednom periodu napraviti bratimljenje sa jednom od istočnohercegovačkih opština koje imaju slične probleme u razvoju.
„Mi ovih dana radimo na tome da nađemo partnere u EU i da projekti o kojima sam govorila budu podržani i sa njihove strane. Mislim da će to mnogo značiti i za šumadijske i hercegovačke opštine,“ zaključila je Dragana Živanović.
Opštine koje pripadaju šumadijskom okrugu su Batočina, Knić, Rača, Kragujevac, Topola, Aranđelovac i Lapovo, dok opštine istočne Hercegovine čine Nevesinje, Ljubinje, Berkovići, Gacko, Bileća, Istočni Mostar i Trebinje.

 

Deklaracija o saradnji opština Šumadije i istočne Hercegovine
 

Posjete

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas1138
mod_vvisit_counterJuce8099
mod_vvisit_counterOve nedelje43178
mod_vvisit_counterProšle nedelje61539
mod_vvisit_counterOvog mjeseca71904
mod_vvisit_counterProšlog mjeseca244692
mod_vvisit_counterUkupno20039944