Opština Berkovici

Naslovna Berkovići Društvo Dabar za razvod ne zna

Dabar za razvod ne zna

Udati se u Dabar to je prava stvar! Ovo bi uistinu moglo da funkcioniše kao dobar predbračni slogan u najmlađaoj hercegovačkoj opštini Berkovići, a da , opet bude vrlo blizu suštoj istini.Jer Berkovićani, više od svih drugih u Hercegovini, pa i šire, vole svoje izabranice.A i one njih.

Tako kaže statistika lokalnog matičnog ureda.Za 18 godina ,otkako Berkovići funkcionišu kao opština,oko Dabarskog polja i uopšte na njenoj teritoriji skopljeno je 230 brakova, a samo dva su se do sada razvela! A upravo dok ispisujemo ove redove na jednoj internet stranici čitamo kako se poslednjih godina, recimo u Kragujevcu, svaki drugi sklopljeni brak završava razvodom.

Nejasno je kakva to onda čvrsta veza veže ovdašnje mlade Hercegovce i Hercegovke koji staju i pred matičara i pred popa i izgovaraju ono, kako se kolokvijalno kaže, sudbonosno DA.Teško je to istražiti jer se u duše tolikih ljudi nemože zaviriti.Mogu se postaviti i na desetine hipoteza, ali bi svaka u nekom svom dijelu bila manjkava, oslikavala bi samo segment, ovog uistinu neobičnog bračnog mozaika,a nebi dala cjelovit odgovor.Ovaj podatak je još zanimljiviji kad se zna da su Berkovići u privrednom smislu izrazito nerazvijena opština Republike Srpske,da mladima koji započinju život u dvoje, taj život nije nimalo lak, pa ni ispunjen luksuzom i ostalim drangulijama, koje često imaju njihovi vršnjaci i vršnjakinje u većim gradovima i naseljima, nego ih najčešće čeka svakodnevni uporni rad i zajedničko sticanje onog što će onda, uistinu i biti samo njihovo.

Najviše nevjesta po riječima Zorana Šukića iz berkovićkog matičnog ureda, ovdje je, u navedenom periodu, stiglo sa područja susjedne Bileće, dosad 35.Slijede ih one, iz takođe susjednih ,Nevesinja (31)  i Ljubinja (11), pa Trebinja (10), Gacka (8)...

No, ne dopadaju se Berkovićani samo curama po bližem i daljem susjedstvu.Između ostalog, oni su ovdje doveli 25 nevjesta rođenih u raznim mjestima današnje Federacije BiH i devet onih čija su mjesta rođenja u Srbiji i Crnoj Gori.Zajedničko im je da su radiše i poslušne, kao i da se us to slažu sa izabranikom i njihovom familijom. S druge strane, takvo njihovo ponašanje je na visokoj cijeni, u novim kućama su inzvaredno lijepo primljene i uvažene. Da je drukčije onog neobičnog podatka, s kojim smo krenuli u ovu priču, nebi ni bilo...

-Najviše brakova ovdje je sklopljeno 2002.godine, čak 26, a najmanje prošle godine kada smo vjenčali samo tri para, kaže matičar, nekrijući da ih je ovaj poslednji podatak malo zabrinuo.

Međutim ,nastavlja, to je bio neki prolazni pad.Jer ,u 2010. su ovdje već sklopljena dva braka, a u subotu je zakazano i treće vjenčanje- mlada nam stiže iz Ljubinja.

Biće, znači, opet veselo, a i godina je, u tom pogledu, dobro počela.Ono što je Berkovićanima, uz ovakve slike, takođe jako važno jeste da spadaju u rijetka naselja Republike Srpske koja imaju pozitivan prirodni priraštaj stanovništva.Tako je bilo i prošle , a nadaju se da će biti i ove godine.

 

Žarko Janjić

Dabar za razvod ne zna
 

Posjete

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas1162
mod_vvisit_counterJuce8099
mod_vvisit_counterOve nedelje43202
mod_vvisit_counterProšle nedelje61539
mod_vvisit_counterOvog mjeseca71928
mod_vvisit_counterProšlog mjeseca244692
mod_vvisit_counterUkupno20039968