Opština Berkovici

Naslovna Berkovići Društvo U Evropu sa voćem i povrćem

U Evropu sa voćem i povrćem

Ocena korisnika: / 0
LošeNajbolje 

U Berkovićima, maloj rubnoj i izrazito nerazvijenoj  istočnohercegovačkoj opštini sa oko 4.000 stanovnika, nastaloj na ledini i, kako neki vole da kažu, nikloj iz pepela u poslednjem ratu na polovini bivše stolačke teritorije koja je pripala Republici Srpskoj, danas je više života nego što su se prvih poratnih godina mogli nadati i najveći optimisti.

Žitelji Berkovića. Ne tako davno običnog seoskog naselja,gdje nema niti jednog industriskog objekta, s ponosom ističu da im je svake iduće bolje nego prethodne godine.Kako kažu,neprođe ni jedna godina, a da se ne podigne desetak novih kuća,štala,plastenika,pčelinjaka,voćnjaka...

-Da nije bilo nesreće i rata možda i nebismo znali koliko smo vrijedni i bogatiidejama i duhom- priča Ranko Lučić agilni i prvi čovjek ove varošice sa gotovo 3.000 sunčanih sati tokom godine, u kojoj se zbog činjenice da je jedina fabrika (Tekstilni kolektiv „Inkos“) prestala sa radom i da je samo poljoprivreda ostala zanimanje mještana,nije ni imalo na šta drugo osloniti osim na ono što je na djedovini- voće,povrće,med... Da nije toga ko zna kako bi se i preživjelo u sredini u koju se početkom ratnih mjeseci 1992.godine slilo više od tri i po hiljade izbjeglica.

-Proizvodi naših ljudi najcjenjeni su kod kupaca u velikim diskontnim centrima u Mostaru i Čapljini-dodaje Ranko Lučić, kome teče treći mandat načelnika optine Berkovići.

Prema riječima našeg sagovornika,ovaj kraj bi mogao da bude velika fabrika,zdrave hrane.Za to veli ima šanse koje se neće propustiti.-Imati veliko bogastvo na dohvat ruke, a neznati ga ponuditi Evropi koja za tim žudi,bila bi nedopustiva greška i nas i naše Republike Srpske-kategoričan je Lučić.

U Berkovićima se hvale i postignutim rezultatima na stvaranju što boljih uslova življenja.

-Samo lane je na području naše opštine za kapitalne investicije uloženo oko 550.000 konvertibilnih maraka, od čega je 160.000 uložila Vlada RS.Samo asvaltiranje puteva koštalo je 225.000 maraka.Za izgradnju jednog rezervovara i dijela vodovoda izdvojeno je 290.000 KM, a većina tih para obezbeđena je iz sredstava Svjetske banke.Izgradnjom još nekih mini vodovoda u ovoj godini svaka kuć u opštini će dobiti pitku vodu.Neke investicije su već dogovorene sa švajcarskom agencijom za razvoj, a prioritetni projekat u ovoj godini je uređenje središta Berkovića,radovi na oborinskim vodama i fekalnoj kanalizaciji, čija vrijednost duplo nadmašuje godišnji budžet- istakao je Lučić, izrazivši nadu da će u narednom periodu, u okviru programa stambenog zbrinjavanja, biti  završena i tri stambena  objekta za porodice poginulih boraca i ratnih vojnih invalida.

Očekuje i da će iz razvojnog programa RS biti podržana gradnja prvog obdaništa na području ove opštine koja je jedna od rijetkih sa pozitivnim prirodnim priraštajem.

-Opštinski plan je da se u naredne tri godine u Berkoviće uloži 700.000 maraka.U Ovoj godini nadamo se da ćemo obezbjediti više od pola miliona Km za dovršetak kanalizacije i vodovoda-optimista je Lučić.

R:VUKOVIĆ (Dan)

U Evropu sa voćem i povrćem
 

Posjete

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas1186
mod_vvisit_counterJuce2560
mod_vvisit_counterOve nedelje8067
mod_vvisit_counterProšle nedelje34713
mod_vvisit_counterOvog mjeseca151083
mod_vvisit_counterProšlog mjeseca198400
mod_vvisit_counterUkupno18220493