Opština Berkovici

Naslovna Berkovići Društvo Đaci za svaki ponos

Đaci za svaki ponos

El. pošta Štampa PDF

Jedan korak od Boga put je u grijeh,jedan korak ka Bogu to je put u život.Sveti car Lazar, u ime svih nas i za sve nas, okrenuo se Bogu i napravio korak ka životu.I naš život, i naš narod,i našu crkvu i naše ime i naše prezime upisao je u knjigu vječnog života i potpisao se krvlju mučeničkom,velikomučeničkom.I ne samo on, nego i njegove vjerne vojvode,sluge, njegovi vjerni vojnici.Do dana današnjeg i u vjeke vjekova slaviće se ime njegovo.

 .

Braćo i sestre, ako budemo na putu cara Lazara,kao ljudi, kao što su bili i oni ljudi koji su išli za njim i sa njim na polje Kosovo da nebi prodali, da nebi izdali, da se nebi odrekli imena Hristovog,i mi ćemo biti upisani u knjigu života vječnoga, kao narod, kao ljudi, kao djeca Božja- rekao je episkop zahumsko-hercegovački i primorski Gligorije nakon Svete arhijerejske liturgije u berkovićkom sabornom hramu Svetog kneza Lazara i novomučenika srpskih-kojom je i otpočela krsna slava opštine Berkovići.

 

Potom je, kraj spomenika nedaleko od ovog zdanja u centru starog naselja odat pomen Srbima koje su ustaše zvijerski pobile u ovom kraju, u junu 1941 godine-„samo zato što su bili Srbi pravoslavci“.

 

Uprkos kolebljivom kišnom vremenu,Berkovićani su, od najmlađih do najstarijih, do poslednjeg mjesta, ispunili gledalište novoizgrađene sportske sale u kojoj su sa uživanjem pratili jednočasovni kulturno –zabavni program koji su im priredili članovi trebinjskog  KUD „Alat“.A na samom njegovom kraju,načelnik opštine Ranko Lučić, podjelio je novčane nagrade ( u ukupnom iznosu 2.250 konvertibilnih maraka) i priznanja najboljim đacimazavršenih razreda srednje i osnovne škole, najboljoj berkovićkoj studentkinji i najboljim mladim sportistima.

 

 Posebna nagrada od 1.000 konvertibilnih maraka dodjeljena Miljani Baćević, studentu  treće godine Stomatološkog fakulteta u Beogradu koja je na prve dvije godine svih 16 ispita položila sa čistim desetkama i najbolji je student tog fakulteta.

A predlog za njeno nagrađivanje , stigao je od dekana fakulteta, profesora dr Dragoslava Stamenkovića koji je u pismi istakao da očekuje da će Miljana takav brilijantan student biti i na trećoj godini.U njeno ime, nagradu je preuzeo njen mlađi brat, zahvalivši se i rekavši da ona zbog studentskih obaveza nije mogla da doputuje na svečanost.

 

Milici Soldo đaku generacije u Ekonomskoj školi, i Mariji Biberdžić đaku generacije u osnovnoj školi pripale su nagrade od po 100 maraka.

Po 50 maraka primili su odlikaši iz četvrtog razreda Ekonomske škole: Bojan Ivanišević, Nevena Kundačina,Miljana Lučić,Branka Milović,Danica Pudar,Irina Rupar,Miljan Ćuk i Vanja Džombeta, kao i đaci osnovne škole „Njegoš“ ,koji su svih devet razreda završili odličnim uspjehom: Đorđe Kojović,Georgije Kundačina,Aleksa Amramović,Dragana Kundačina,Branka Kundačina,Draško Džombeta,Radoje Ćupina,Sanja Šinik i Tamara Hajrović.

 

            Opština je sa ukupno 250 maraka nagradila i troje mladih džudista Džudo kluba Berkovići : Aleksandru i Dimitrija Samardžić i Igora Đuricu.

 

            Iako ekonomski izrazito nerazvijena ,opština Berkovići ni ovog puta nije odustala od tradicije da na kraju školske godine nagradi svoje najbolje školarce, a svečanoj dodjeli nagrada prisustvovali su predstavnici svih istočno hercegovačkih opština i pojedini narodni poslanici u Skupštini Republike Srpske.

 

Pripremio Žarko Janjić.

 

 

Đaci za svaki ponos
 

Posjete

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas9958
mod_vvisit_counterJuce9200
mod_vvisit_counterOve nedelje51491
mod_vvisit_counterProšle nedelje54170
mod_vvisit_counterOvog mjeseca164226
mod_vvisit_counterProšlog mjeseca277405
mod_vvisit_counterUkupno18035236