Opština Berkovici

Naslovna Berkovići Društvo IZ LOKALNOG BUDŽETA 100.000 KM ZA NASTAVAK IZGRADNJE KAPELE

IZ LOKALNOG BUDŽETA 100.000 KM ZA NASTAVAK IZGRADNJE KAPELE

El. pošta Štampa PDF

Opština Berkovići izdvojiće iz lokalnog budžeta u ovoj godini 100.000 KM za nastavak izgradnje kapele, a taj projekat se realizuje u saradnji sa Crkvenom opštinom koja je nosilac projekta, rekao je Srni zamjenik načelnika opštine Bojan Samardžić.
"Do sada su izgrađeni temelji za kapelu, u prošloj godini za te namjene smo obezbijedili 50.000 KM, dok je u ovoj godini planirano 100.000 KM, a od Vlade Vojvodine obezbijeđen je materijal u vrijednosti od oko 100.000 KM", rekao je Samardžić.

 

On je naveo da je u prošloj godini započeto uređenje komunalne infrastrukture u opštini Berkovići, što će biti nastavljeno u ovoj godini, te dodao da su u toku izmjene regulacionog plana poslovno-proizvodne zone "Viduša".

Prema njegovim riječima, od Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara odobreno je 10.000 KM za uređenje porte Sabornog hrama, a radovi treba da počnu narednih dana.

Samardžić je rekao da je za iz budžeta opštine za podršku poljoprivredi planirano 40.000 KM, a planiran je fond od 50.000 KM za podršku projektima po naseljenim mjestima u Berkovićima.

On je naveo da su planirana sredstva za izgradnju sistema za navodnjavanje, što je projekat vrijedan više od milion maraka koji će se realizovati u saradnji sa Svjetskom bankom uz učešće opštine od deset odsto, a trenutno se radi na projektovanju tog sistema.

"U okviru pronatalitetne politike, iz budžeta se izdvaja jednokratna naknada za sve porodilje od 1.000 KM, za sve studente se isplaćuju stipendije u iznosu od 150 KM, povećane su u odnosu na prošlu godinu sa 100 KM na 150 KM i primaju se 10 umjesto osam mjeseci. Opština dodjeljuje stipendije za srednjoškolce u iznosu od 150 KM", rekao je Samardžić.

On je naveo da su porodice sa troje i više djece oslobođene plaćanja usluga lokalnog vrtića.

Samardžić je dodao da Berkovići, uprkos ovim mjerama, imaju negativan prirodni priraštaj, ali i odlazak stanovništva iz ove opštine.

"To je problematika koja muči cijelu Republiku Srpsku i BiH, a najvidljivije je u manjim opštinama kao što su Berkovići. Sve mjere koje opština sprovodi nisu dovoljne da se to spriječi niti jedna lokalna zajednica samostalno može riješiti ove probleme. Potrebna je šira podrška i kreiranje određenih zakonskih rješenja", rekao je Samardžić.

IZ LOKALNOG BUDŽETA 100.000 KM ZA NASTAVAK IZGRADNJE KAPELE
 

Posjete

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas1441
mod_vvisit_counterJuce4817
mod_vvisit_counterOve nedelje1441
mod_vvisit_counterProšle nedelje31216
mod_vvisit_counterOvog mjeseca99813
mod_vvisit_counterProšlog mjeseca151850
mod_vvisit_counterUkupno23364913