Opština Berkovici

Naslovna Berkovići Društvo У Берковиће није стигла ни марка са нивоа БиХ

У Берковиће није стигла ни марка са нивоа БиХ

El. pošta Štampa PDF

БЕРКОВИЋИ - Ни седам мјесеци након разорног земљотреса који је причинио милионску штету у Берковиће није стигла ниједна марка помоћи са нивоа БиХ, а тло у тој херцеговачкој општини затресло се и прије неколико дана пробудивши стари страх међу мјештанима.

Херцеговачке општине затресао је 22. априла, на Велики петак земљотрес јачине 5,8 степени по Рихтеру, а након тог најјачег удара услиједила је серија подрхтавања слабијег интензитета.

Штета у Берковићима процијењена је на 2,5 милиона марака, што је далеко већи износ од оног у општинској каси, који је мањи од два милиона КМ.

Први човјек те локалне заједнице Ненад Абрамовић истиче за “Глас Српске” да су до сад прикупили око 60.000 КМ помоћи те да је Влада Српске обезбиједила помоћ за девет породица чији су стамбени објекти највише уништени.

- Пројектовање је при крају и изградња ће почети на прољеће - рекао је Абрамовић.

Додао је да је ових девет породица збринуто у алтернативни смјештај, а поједини су и даље у оштећеним објектима.

- Надлежни у БиХ су у мају донијели закључак за помоћ Љубињу и Стоцу, због чега смо ми негодовали сматрајући да смо неправедно изостављени, јер је наша општина претрпјела знатну штету, епицентар оба јача земљотреса тада је био у Берковићима. Апеловали смо тада на Предсједништво БиХ и Савјет министара да и нас уврсте на ту листу за помоћ те је почетком јуна донесен закључак и за нас - испричао је Абрамовић.

Додао је да, за разлику од Љубиња и Стоца, за Берковиће у закључку није био наведен износ помоћи. Након тога, додао је, Савјет министара је започео своје компликоване процедуре.

- Министарство безбједности БиХ је направило закључак за Љубиње и Столац, а потом их је Савјет министара упозорио да уврсте и Берковиће и након консултација они су направили одлуку на три милиона КМ помоћи за све три локалне заједнице. Међутим, када је дошло до Министарства финансија БиХ, они су одбили да дају сагласност на дио који се односио на Берковиће, јер у закључку о помоћи износ није наведен. И то нас враћа на почетак - рекао је Абрамовић, додавши да и даље чекају да се надлежни на нивоу БиХ усагласе у вези са износом који ће одобрити овој херцеговачкој општини.

У међувремену, на посљедњој сједници Савјета министара БиХ, која је одржана почетком новембра, донесена је одлука о одобравању 2,05 милиона марака за санацију посљедица земљотреса у Љубињу и Стоцу.

Све ово вријеме мјештани Берковића сналазе се како знају и умију. Једна од њих је и Нада Милошевић која је остала без крова над главом.

- Избјегла сам из Стоца и живјела као подстанар у тој кући све док у земљотресу није уништена. Након тога сам пола године становала код комшија, а сада сам код брата који је такође избјеглица, плаћамо станарину - испричала је за “Глас” Милошевићева.

У вези са помоћи општини Берковићи “Глас Српске” је 16. новембра упутио питања Савјету министара БиХ, али одговор на њих још нисмо добили.

Конференција

Ненад Абрамовић је рекао да се труди да вјерује да надлежни ипак имају слуха и да ће Берковићи добити ускоро неопходну помоћ.

- Све ближе смо томе да испред Савјета министара БиХ одржимо прес-конференцију уколико се ово овако настави - казао је Абрамовић.

Глас Српске

У Берковиће није стигла ни марка са нивоа БиХ
 

Posjete

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas1868
mod_vvisit_counterJuce3840
mod_vvisit_counterOve nedelje23383
mod_vvisit_counterProšle nedelje40272
mod_vvisit_counterOvog mjeseca153400
mod_vvisit_counterProšlog mjeseca195094
mod_vvisit_counterUkupno22939509