Opština Berkovici

Naslovna Berkovići Društvo ARHEOLOZI SA SVIH STRANA SVIJETA ODUŠEVLJENI BOGATOM ISTORIJOM HERCEGOVINE

ARHEOLOZI SA SVIH STRANA SVIJETA ODUŠEVLJENI BOGATOM ISTORIJOM HERCEGOVINE

El. pošta Štampa PDF

Bogato kulturno-istorijsko nasljeđe Hercegovine oduševilo je grupu od petnaestak profesora i studenata arheologije iz nekoliko zemalja svijeta.


U okviru međunarodnog projekta koji se finansira iz Fondacije "Marija Kiri" , mjesec dana će trajati istraživanja na dvije lokacije u Dabarskom polju .

 


Stigli su arheolozi i i istraživači srednjovjekovnog nasljeđa iz Hong Konga, Sjedinjenih Država, Italije, Španije, Slovenije, sa nekoliko uglednih svjetskih univerziteta i akademija. Sa njima rade i arhelolozi i studenti arheologije iz Republike Srpske. Trenutno se istražuju nekropole u Hateljima i Milavićima. Tragovi govore o kontinuitetu od praistorije do srednjeg vijeka.


- Fascinatan je taj kontinuitet o kojem Evropa ne zna, želimo to da predočimo  i Evropi i svijetu - rekao je Saša Čaval  sa Univerziteta u Redingu.


Sva istraživanja obavljaju se u saradnji sa Republičkim Zavodom za zaštitu kulturno istorijskog i prirodnog nasljeđa . Sumnje da će nešto od arheološkog materijala završiti tamo gdje ne bi trebalo nema, jer će nakon provedenih analiza u Engleskoj i Sloveniji sve biti ustupljeno Muzeju Hercegovine , kažu iz Zavoda. 


Arheolozi sa svih strana svijeta oduševljeni su prirodom, ambijentom, a naročito bogatom istorijom ovog kraja. 


- Mislim da će ono što ćemo naći biti od zanačaja ne samo za Hercegovinu i Republiku Srpsku, nego za arheološku znanost Evrope i svijeta - istakla je Lucija Grahek iz Instituta za arheologiju iz Ljubljane.


Vrijedna internacionalna ekipa kaže da dobro sarađuju, a veliku zahvalnost duguju opštinama Bileća i Berkovići, i mjesnom stanovništvu koje ima razumijevanja za njihov rad.


Iskopavanjima je prethodilo geofizičko snimanje terena prošle godine, i na osnovu tih nalaza odabrane su lokacije na kojima se očekuju značajna otkrića. Tako bi i ovaj dio naše istorije , trebalo da posatane poznat i široj naučnoj javnosti .


rtrs.tv

ARHEOLOZI SA SVIH STRANA SVIJETA ODUŠEVLJENI BOGATOM ISTORIJOM HERCEGOVINE
 

Posjete

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas13989
mod_vvisit_counterJuce9932
mod_vvisit_counterOve nedelje34937
mod_vvisit_counterProšle nedelje78714
mod_vvisit_counterOvog mjeseca268508
mod_vvisit_counterProšlog mjeseca239121
mod_vvisit_counterUkupno11587023