Opština Berkovici

Naslovna Berkovići Društvo Берковићки одборници јединствени у ставу

Берковићки одборници јединствени у ставу

El. pošta Štampa PDF

На основу члана 36. Статута општине Берковићи („Службени гласник општине Берковићи“ број: 2/17) и члана 137. Пословника о раду Скупштине општине Берковићи („Службени гласник општине Берковићи“ број: 2/17) , Скупштина општине Берковићи на сједници одржаној дана 27.05.2019. године  д о н о с и:

IMG 0020

З А К Љ У Ч А К

О подношењу иницијативе Влади РС за подршку наставка реализације пројекта

„Модернизација регионалног пута Р-435, Берковићи-Невесиње“

  1. Скупштина општине Берковићи сматра да је иницијатива Скупштине општине Невесиње о преусмјеравању новчаних средстава са пројекта „ Модернизација регионалног пута Р-435, Берковићи - Невесиње„ на пројекат „Рехабилитација и изградња дијела магистралног пута М6.1“ нерелевантна и непроводива и да би реализација исте представљала кршење међународног уговора који су БиХ и РС закључиле са Владом Краљевине Холандије чиме је обезбјеђено 2,9 милиона ЕВРА грант средстава за реализацију пројекта „Модернизација регионалног пута Р-435, Берковићи- Невесиње“

  2. Скупштина општине Берковићи позива Владу РС да настави са реализацијом пројекта „ Модернизација регионалног пута Р-435, Берковићи-Невесиње“

  3. Задужује се Начелник општине Берковићи, да у року од три (3) дана од дана доношења овог Закључка, Влади РС поднесе иницијативу којом општина Берковићи пружа подршку за наставак реализације пројекта „Модернизација регионалног пута Р-435 Берковићи-Невесиње

  4. Овај Закључак ће бити прилог иницијативе из претходне тачке

  5. Закључак ступа на снагу даном доношења и објавити ће се у „Службеном гласнику општине Берковићи“

 

    IMG 0023

O б р а з л о ж е њ е

 

Као што је познато, општине Берковићи и Невесиње, заједничким и вишегодишњим активностима су се залагали за реализацију пројекта „Модернизација регионалног пута Р-435, Берковићи-Невесиње“. Поменути пројекат је више пута добио подршку од надлежних органа ове двије локалне заједнице. СОИХ (Савез општина Источне Херцеговине) је такође, више пута, давао подршку општинама Берковићи и Невесиње у њиховим настојањима да се повежу асфалтним путним правцем. Неопходност реализације пројекта препознала је и Влада РС, односно ресорно Министарство саобраћаја и веза, које је путем ЈП „Путеви РС“ 2011. године поднијело апликацију за одобрење грант средстава из ОРИО пројекта Владе Краљевине Холандије. Све поменуте активности су резултирале тиме да је Влада Краљевине Холандије одобрила грант средства у износу од 2,9 милиона ЕВРА. Фебруара 2018.год. између БиХ и РС са једне стране, и Краљевине Холандије са друге стране, је потписан уговор о додјели грант средстава.Овим уговором Влада РС је преузела међународну правну обавезу да обезбједи остатак средстава за реализацију пројекта „Модернизација регионалног пута Р-435 Берковићи-Невесиње“.Укупна вриједност пројекта износи 12,3 милиона ЕВРА. Надаље, са задовољством констатујемо да  је Влада РС до сада преузела неопходне активности које представљају поштовање горе поменутих обавеза. Наиме, пројекат „Модернизација регионалног пута Р-435 Берковићи-Невесиње“ је уврштен у Стратегију развоја јавних путева РС 2016-2025 год. Такође, у плановима ЈП“ Путеви РС“ је планирано да се пројекат реализује до краја 2021. године. У плану јавних набавки ЈП „Путеви РС“ за 2019. годину обезбјеђена су средства за реализацију пројекта. Према нашим сазнањима, тренутно се убрзано реализују активнсти рјешавања имовинско-правних односа и припреме тендерске документације за расписивање јавног позива за одабир извођача радова.

IMG 0025

Послије свега напријед наведеног, из медија смо сазнали за иницијативу СО-е Невесиње којом се од Владе РС захтијева преусмјеравање средстава са пројекта „Модернизација регионалног пута Р-435 Берковићи-Невесиње“ на пројекат „Рехабилитација и изградња дијела магистралног пута М6.1“.

Не улазећи у разлоге надлежних у општини Невесиње и без жеље да коментаришемо сам поступак ( без претходне најаве и консултације са надлежним у општини Берковићи), СО-е Берковићи сматра да је иницијатива СО-е Невесиње нерелевантна и непроводива из сљедећих разлога:

Прво, прихватање ове иницијативе Владу РС довело би до кршења одредби међународног уговора са Краљевином Холандијом.

Друго, РС би изгубила право на 2,9 милиона ЕВРА грант средстава од Краљевине Холандије.

Треће, пројекат који предлаже општина Невесиње не може бити приоритет за Владу РС имајући у виду стратешке документе (Стратегију развоја јавних путева 2016-2025 и планове ЈП „Путеви РС). Реализација пројекта „Рехабилитација и изградња дијела магистралног пута М6.1“ није планирана у поменутим стратешким документима.Исто тако, за овај пројекат није припремљена никаква документација (студије економске оправданости, техничка документација и сл.).

На основу свега наведеног, СО-е Берковићи позива Владу РС да настави са реализацијом пројекта  „Модернизација регионалног пута Р-435 Берковићи-Невесиње“ при чему ће имати безрезервну подршку надлежних у општини Берковићи.

IMG 0030

На крају ваља напоменути, да се надамо да ће општина Невесиње успјети са Владом РС да обезбједи и реализацију пројекта који предлажу, али за нас је неприхватљиво да се најавом реализације једног пројекта оспорава и одлаже реализација пројекта који је уврштен у све стратешке планове надлежних органа и за који су обезбјеђена неопходна финансијска средства.

 

                                                                                            

                                                                                                 

Берковићки одборници јединствени у ставу
 

Posjete

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas6269
mod_vvisit_counterJuce6694
mod_vvisit_counterOve nedelje44310
mod_vvisit_counterProšle nedelje54679
mod_vvisit_counterOvog mjeseca187433
mod_vvisit_counterProšlog mjeseca304300
mod_vvisit_counterUkupno13237599