Opština Berkovici

Naslovna Vijesti iz BiH Društvo Čemerno: Putnici se smrzavali iščekujući pomoć

Čemerno: Putnici se smrzavali iščekujući pomoć

El. pošta Štampa PDF

Čemerno - Oko 80 kubnih metara kamena i zemlje sručilo se u ponedeljak oko ponoći na put Sarajevo–Foča–Trebinje, na planinskom prevoju Čemerno. Automobili i autobusi bili su blokirani celu noć, a putnici su se smrzavali, jer se temperatura na planini spustila ispod nule. Tek juče oko podneva stigle su mašine „Hercegovinaputeva“ koje su očistile put nakon 11 časova blokade i samo ga privremeno osposobile za saobraćaj.

 

 

Autobusi iz Hercegovine za Beograd

Automobili i autobusi su puštani jedan po jedan, dok su neispavani putnici gazili kroz blato, pešice do bezbednog dela puta.

 

Prema rečima odgovornih u „Hercegovinaputevima“, putari će morati da miniraju brdo, jer prete novi odroni.


„Uklonili smo kamen i zemlju koja se sručila na drum, ali je brdo ostalo da visi iznad puta i svakog trenutka bi se moglo obrušiti“, izjavio je za „EuroBlic“ Momčilo Beatović, nadzornik „Hercegovinaputeva“.


Do popodneva su putari čekali da iz Trebinja stigne specijalna mašina sa hidrauličnom korpom, koja će omogućiti dodatno miniranje i uklanjanje brda iznad puta.


Za danas se najavljuje potpuna normalizacija saobraćaja, mada to niko ne garantuje, jer je na Čemernu počeo da pada sneg. Iz Auto-moto saveza RS poručuju da je Čemerno najproblematičnija tačka na putevima BiH i da su zastoji zbog odrona i klizišta ovde česti.


„Odroni su najčešći s jeseni i zimi, kad su učestale padavine, i jedino rešenje je završetak novog puta koji se gradi na Čemernu“, rekao je Mićo Miljević iz AMS RS. U JP „Putevi RS“, međutim, tvrde da od početka godine na Čemernu nije bilo obustave saobraćaja zbog odrona.


„U ponedeljak je padala jaka kiša koja je gotovo paralisala Hercegovinu i klizište je krenulo. To je jednostavno viša sila, protiv koje nismo mogli ništa“, kaže Natalija Kostrešević, portparolka JP „Putevi RS“.


Meštani gradova i sela od Foče do Trebinja se, međutim, pitaju šta mogu očekivati tokom zime, ako je jaka kiša dovoljna da zaustavi saobraćaj.
„Šta će biti kad zapadaju snegovi. Da li ćemo svaki put strahovati da ćemo noć provesti zarobljeni na planini“, pita se Trebinjka koja se autobusom preksinoć vraćala iz Beograda. Kaže da je u autobusu, koji je ostao blokiran na Tjentištu, bilo i dece koja su plakala od zime i gladi.


Građevinski operativac iz laktaškog ,,Integrala“, čiji radnici mesecima grade novi put, tunel i vijadukt preko Čemerna, kaže da meštani s pravom strahuju.


„Ne samo da je put često neprohodan, nego nadležni baš i ne žure da ga raščiste. Nedopustivo je da put koji je žila kucavica Hercegovine bude blokiran 11 sati“, kaže naš sagovornik, ne želeći da otkriva identitet. Novi put preko Čemerna, sa tunelom i vijaduktom, najveća je investicija u RS. Koštaće 70 miliona maraka, a rok za izgradnju ističe u septembru iduće godine.
 

Zaobilaznim putem duplo duže
Ukoliko put preko Čemerna ponovo bude neprohodan, a to se može očekivati, jedni alternativni pravac koji povezuje severni i južni deo Hercegovine jeste preko Sarajeva i Mostara, poručuju iz Auto-moto saveza RS. Taj put je, međutim, više nego duplo duži. Tako se preko Čemerna i Gacka od Foče do Trebinja putuje 128 kilometara, dok preko Sarajeva i Mostara, na istom pravcu putuje čak 283 kilometra.

Čemerno: Putnici se smrzavali iščekujući pomoć
 

Posjete

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas297
mod_vvisit_counterJuce8341
mod_vvisit_counterOve nedelje37797
mod_vvisit_counterProšle nedelje59845
mod_vvisit_counterOvog mjeseca74391
mod_vvisit_counterProšlog mjeseca222467
mod_vvisit_counterUkupno11153785