Opština Berkovici

Naslovna Vijesti iz BiH Društvo Bivši direktori upropastili Bilećanku

Bivši direktori upropastili Bilećanku

El. pošta Štampa PDF

BILEĆA - Nekadašnji radnici Tekstilnog kombinata "Bilećanka", koja je po odluci Okružnog suda u Trebinju otišla u stečaj, tvrde da su ovaj veliki kolektiv upropastili bivši direktori.

 

"Bilećanka", u kojoj je nekada radilo 2.000 ljudi, činila je okosnicu privrede Hercegovine i opštine Bileća. Počela je sa radom 1962. godine, a proizvodila je prediva, industrijske tepihe i zavjese. Ova fabrika bila je izvor zarade velikog broja stanovnika Bileće jer, kako kažu, nije bilo porodice iz koje bar jedan član nije radio u "Bilećanki".

- Nekada smo bili prezadovoljni uslovima, imali smo velike i redovne plate, tople obroke, odmore, a mogli smo da riješimo i stambena pitanja. Niko se nikada nije žalio na uslove, a onda se odjednom sve promijenilo - prisjećaju se bivši radnici.

"Bilećanka" je privatizovana 2005. godine.  Radnici kažu da je 30 odsto državnog kapitala kupila grupa bivših rukovodilaca preduzeća za 45.000 maraka stare devizne štednje, a njena vrijednost procijenjena je na 8,5 miliona maraka.

- Vremenom su rasprodati imovina, mašine i poslovne prostorije, radnici su ostali bez posla, nesavjesnim radom je uništeno preduzeće - pričaju radnici.

Slobodan Dučić, jedan od bivših radnika, kaže da su godinama pisali Ministarstvu privrede RS, Narodnoj skupštini RS, opštini Bileća, Poreskoj upravi i Ombudsmanu za ljudska prava.

- Tražili smo da nam bude uplaćeno od jedne do deset godina radnog staža i da se izvrši revizija privatizacije preduzeća - kaze Dučić i dodaje da su im ostali dužni u prosjeku po 30 plata.

Dučić ističe da je poslije brojnih neuspješnih štrajkova "Bilećanka" otišla pod stečaj, koji je pokrenut na inicijativu bivših radnika.

Dušanka Simović, koja je nekada bila zaposlena u "Bilećanki", očekuje da joj se poveže 11 godina radnog staža. Ona se nada pozitivnom rješenju za sve radnike koji su bili obespravljeni svih ovih godina. Formirane su dvije komisije za popis imovine, koja treba da se završi do 15. decembra.

Povjerioci

Stečajni sudija Mirjana Kokotović pozvala je povjerioce "Bilećanke" da u roku od 30 dana prijave svoja potraživanja, a dužnike preduzeća da izmire svoje obaveze. Dugovi "Bilećanke" iznose oko 8,5 miliona maraka, od čega 80 odsto čine kratkoročne obaveze. U Birou za zapošljavanje Bileća kažu da se niko od radnika još nije javio i ističu da je zakonski rok za prijavu mjesec od dana zaključenja knjižice.

 

Glas Srpske

 

Bivši direktori upropastili Bilećanku
 

Posjete

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas350
mod_vvisit_counterJuce8341
mod_vvisit_counterOve nedelje37850
mod_vvisit_counterProšle nedelje59845
mod_vvisit_counterOvog mjeseca74444
mod_vvisit_counterProšlog mjeseca222467
mod_vvisit_counterUkupno11153838