Opština Berkovici

Naslovna Vijesti iz BiH Društvo Niče duhovni bedem Gacka i okoline

Niče duhovni bedem Gacka i okoline

El. pošta Štampa PDF

Izgradnja hrama Svete trojice u Gacku teče predviđenom dinamikom, a da bi ovo impozantno crkveno zdanje u potpunosti bilo završeno neophodno je obezbijediti još 500.000 maraka, rekao je paroh gatački Velimir Kovač.

Naglasivši da je u izgradnju do sada uloženo oko 700.000 maraka, otac Kovač je rekao da će ovaj hram gradu zasigurno dati jedan novi izgled, jer se gradi u samom centru Gacka.

- Najveći dio sredstava do sada je obezbijedila Opština Gacko, a ostatak je prikupljen donacijama - kaže paroh Kovač, dodavši da će dalja dinamika radova zavisiti od pristizanja sredstava.

Prema njegovim riječima, ovo monumentalno zdanje plijeniće svojom ljepotom i krasiti cijelo Gacko. Građevinski radovi na hramu počeli su 2002. godine, a projektant je poznati arhitekta iz Beograda Predrag Ristić. Gatački paroh podsjeća da je prošle godine na području ove opštine izgrađeno niz velelepnih crkvenih objekata, a sve zahvaljujući svesrdnoj finasijskoj podršci Sekretarijata vjera Vlade RS, Opštine Gacko, mještana i svih dobrih ljudi raseljenih širom svijeta, koji svojim prilozima žele da ugrade dio sebe u crkvu i mjesto odakle su potekli.

- Jedan od najznačajnijih događaja, koji se tiče crkvenog života u prethodnim godinama, bio je svakako završetak obnove crkve Svetog kneza Lazara u Pridvorici, mjestu gdje su ustaše na Božić 1942. godine pobile kompletno stanovništvo - kaže paroh Kovač, podsjetivši da su oni bili sahranjeni u jednoj improvizovanoj grobnici pored stare crkve, koja je bila ruševina.

Obnovom i osveštanjem crkve, kaže paroh gatački, smirile su se i duše tih mučenika, čiji su posmrtni ostaci sahranjeni u kripti hrama. On je dodao da će i nakon izgradnje novog hrama u centru grada ova crkva služiti svojoj namjeni i u njoj će biti služena opijela i parastosi.

U centru grada prošle godine je završena obnova Parohijskog doma, u okviru kojeg je napravljeno saborište, gdje se vrlo često održavaju duhovna predavanja o raznim temama i gdje često besjedi vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije.

U saborištu radi i istureno odjeljenje Muzičke škole iz Nevesinja, koja djeluje pri Ministarstvu prosvjete i kulture RS

 Fokus

Niče duhovni bedem Gacka i okoline
 

Posjete

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas2708
mod_vvisit_counterJuce5939
mod_vvisit_counterOve nedelje21326
mod_vvisit_counterProšle nedelje52437
mod_vvisit_counterOvog mjeseca154960
mod_vvisit_counterProšlog mjeseca193325
mod_vvisit_counterUkupno9986659