Opština Berkovici

Naslovna Vijesti iz BiH Društvo Grad na Neretvi spona mafija

Grad na Neretvi spona mafija

El. pošta Štampa PDF
Mostar - Mostar, kao najveći hercegovački grad i sredina koju je rat podelio na dva dela, uz sve svoje lepote ima i onu ružnu stranu, a to je kriminal u kojem nimalo ne kaska za ostalim gradovima u BiH.

Kada se govori u vrstama kriminala, Mostar je pre sveka poznat po privrednim nezakonitostima, to jest sumnjivim privatizacijama preduzeća, ali grad na Neretvi ne zaostaje ni u razbojništvima, krađama i kriminalnim obračunima. Mostarci se još sećaju prošlogodišnje brutalne likvidacije kontroverznog Emira Hadžića (34), koji je važio za jednog od vođa hercegovačkog podzemlja. Hodžić je ubijen hicima u potiljak 26. februara prošle godine u mestu Buna, južno od Mostara, u svom automobilu „golf 5“. U javnost je dospeo nakon što je 2004. godine optužen za ubistvo Blaška Knezovića, šurjaka vlasnika lanca kladionica Dinka Slezaka, koje se dogodilo u februaru 2003. godine. Hadžić je zajedno sa Sanjom Vuletom i Oliverom Jakeševićem bio optužen za Knezovićevu likvidaciju, a u prvostepenom postupku pred mostarskim Kantonalnim sudom trojka je proglašena krivom, te osuđena na višegodišnje zatvorske kazne. Međutim, Vrhovni sud Federacije BiH presudu je poništio i slučaj vratio na početak, a u ponovljenom suđenju Hadžić i Jakešević su usled nedostatka dokaza oslobođeni optužbi. Dve godine kasnije MUP Sarajevskog kantona raspisao je poternicu za Hadžićem zbog sumnje da je povezan sa krađom, falisfikovanjem i preprodajom automobila, ali je Hadžić uspeo piobeći policiji.
„Osim Hadžića, u Mostaru postoji veliki broj potencijalnih mafijaških vođa, koji čekaju svoju šansu, jer grad na Neretvi trenutno nema šefa podzemlja“, kažu u policiji Hercegovačko-neretvanskog kantona.
Zbog geografske pozicije, Mostar se i pre rata smatrao gradom koji je neka vrsta raskrsnice kriminalnih puteva između istočne i zapadne Hercegovine. Pretpostavke su da se i danas u gradu na Neretvi dogovaraju, obavljaju i zaključuju najveći mafijaški poslovi između srpskih i hrvatskih tajkuna iz Hercegovine. Na mapi kriminala BiH Mostar važi kao raskrsnica puteva droge i razmene ukradenih vozila koja se distribuiraju ka ostalim delovima BiH, ali i prema Hrvatskoj, odnosno moru.
Euro Blic

Rat podelio i kriminalce
Svima je poznato da je Mostar najpodeljeniji grad u BiH, te da su se u njemu tokom rata vodile stravične borbe. Iz tog razloga, prema tvrdnjama Mostaraca, Hrvati i Bošnjaci ni kada je u pitanju kriminal nemaju jedinstvene vođe. Mafijaški bosovi u podeljenom gradu ne žele da sarađuju jedni sa drugima, pa je zato najveći hercegovački grad regionalni centar i raskrsnica kriminala u regiji.

„EuroBlic“ u narednim brojevima
donosi seriju tekstova pod nazivom „Mapa kriminala u BiH“ u kojoj nastojimo da objasnimo kakve vrste kriminala su najzastupljenije u zemlji, ko čini organizovane kriminalne grupe u pojedinim gradovima i koliko su one povezane. U seriji tekstova obuhvatili smo pet regionalnih centara RS, te Sarajevo, Mostar i Tuzlu. U sutrašnjem broju čitaoci će imati priliku da pročitaju sve o kriminalu u Trebinju

Grad na Neretvi spona mafija
 

Posjete

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas542
mod_vvisit_counterJuce6938
mod_vvisit_counterOve nedelje41899
mod_vvisit_counterProšle nedelje41430
mod_vvisit_counterOvog mjeseca165969
mod_vvisit_counterProšlog mjeseca196773
mod_vvisit_counterUkupno10845503