Opština Berkovici

Naslovna Vijesti iz BiH Društvo Bezbjednost na vrhunskom nivou

Bezbjednost na vrhunskom nivou

El. pošta Štampa PDF

Iako se u posljednje vrijeme dogodilo više napada na policajce, državne službenike i imovinu, u Centru javne bezbjednosti smatraju da je bezbjednosna situacija zadovoljavajuća i da je došlo do smanjenja broja krivičnih djela i stepena kriminaliteta.

“U prvih šest mjeseci 2009. godine evidentirana su ukupno 332 krivična djela što je smanjenje za 12 djela ili 3,49% u odnosu na raniji uporedni period kada su evidentirana ukupno 344 djela. Nadležnim tužilaštvima podnesena su ukupno 295 Izvještaja protiv 252 lica, a 80 njih su povratnici u vršenju krivičnog djela. Iz oblasti opšteg kriminaliteta registrovana su ukupno 284 krivična djela i tu je smanjenje u odnosu na prvih pola godine u 2008. godini za 7,49%. Broj NN počinilaca rasvijetljen je sa 39,95% što je povećanje za 70%. Povećan je broj krivičnih djela iz oblasti privrednog kriminala. Što se tiče rada Odjeljenja za borbu protiv narkotika i po količinama oduzete droge mi smo među vodećim centrima u Republici Srpskoj. Razbojništva su riješena sa 80% što je rekordan procenat, i ostalo nam je još da razriješimo dva slučaja, Market i zlataru « Tomašević « . Riješili smo nekada gorući problem, a to je krađa motornih vozila koja je smawena za 32%. U kakvim uslovima radimo najbolje govori podatak da je broj napada na ovlaštena lica u vršenju dužnosti povećan za 400%, a to je posljedica odlučnijeg rada policije. Na osnovu svih statističkih parametara možemo zaključiti da je stanje iz oblasti javnog reda i mira i ukupna bezbjednosna situacija zadovoqavajuća,” istakao je Slado Ninković, načelnik Sektora kriminalističke policije.

Željko Đogović, načelnik Sektora policije istakao je da je blaga kaznena politika najvažniji uzrok zbog čega je došlo do rapidnog povećanja napada na ovlaštena službena lica tokom obavljanja dužnosti.

"Zabrinjavajuće je povećanje broja napada na policajce, a samo u prvih pola godine bilo je deset napada. To je posljedica boljeg rada, veće prisutnosti i povećanja represivnih mjera, ali i blage kaznene politike. I u prethodnim godinama pravosudne institucije blago su kažnjavale prestupnike koji su napadali naše radnike na službenoj dužnosti, i kazne su najčešće manje od zakonskog minimuma, i to je svakako bio podsticaj da se broj napada poveća,”kaže Željko Đogović.

I na ranijim konferencijama za novinare istaknuto je da je kaznena politika izrazito blaga i da je to uzrok povećanja broja povratnika i višestrukih povratnika. Ipak načelnik Centra Goran Zubac kaže da on ne može komentarisati rad sudija i tužilaca i da je neumjesno komentarisati sudske presude i predmete.

“Ja kao načelnik Centra javne bezbjednosti i radnik policije nemam ovlaštenja ni nadležnosti da govorim o radu sudija i tužilaca, i mogu da govorim o radu mojih radnika. Njima treba da se bavi Vrhovni sudski i tužilački savjet. Mi imamo solidnu saradnju sa Okružnim tužilaštvom u Trebinju i drugim tužilaštvima. Mi smo zadovoljni postupanjem u nekim predmetima, a u nekim nismo i mi to redovno iznosimo na zajedničkim sastancima. I mi mislimo da bi negdje sankcije trebalu da budu oštrije i strožije, ali to nije pitanje za nas. Tačno je da su kazne u predmetima kada su napadnuti policajci bile male, ali mi smo već razgovarali na tu temu. Mi imamo pravo i to nam je obaveza da postupamo prema svima jednako i vjerujte mi da će ovaj Centar postupiti isto prema sudijama, tužiocima i ostalim građanima. Ukoliko budemo imali saznanja i dokaze da su neke sudije i tužioci prekršili zakon mi ćemo i prema njima postupati po zakonu i eventualno ih lišiti slobode. Mi smo ove godine suspendovali osam policajaca i naših radnika zbog koruptivnih radnji, primanja mita i ponašanja mimo pravila slube što je jasan dokaz da mi jednako postupamo prema svima i da nema povlaštenih i privilegovanih, " ističe Zubac.

U poslednjih nekoliko mjeseci zapaljeno je više automobila radnika Centra javne bezbjednosti i drugih policijskih službenika, ali nijedan slučaj nije rasvijetljen. Prema našim saznanjima policajci su inspektorima i tužiocima koji vode slučaj rekli imena nekih lica koja bi za napade mogla biti odgovorna, ali oni nikada nisu saslušani jer su navodno tužioci rekli da se to uradi tek po dobijanju rezultata tragova vještačenja sa mjesta eksplozije. Do danas rezultati nisu gotovi, a Goran Zubac tvrdi da naši podaci nisu tačni.

“Vi u sebi svojstvenom maniru istovremeno postavljate pitanja i dajete odgovore na njih. Ja ne znam za te vaše podatke da nisu privedene i saslušane osobe koje su osumnjičene i logično je da se policajci prvo obrate nama i daju izjavu tužiocu i nama. Vi svoja pitanja ne potkrepljujete činjenicama i ja o njima ne mogu da govorim. Morate da znate da ovo nije hajdučija i da se mora postupati po zakonu a ne po nečijem nahođenju. Predmeti paljenja vozila nisu riješeni i u toku je rad na tim predmetima. To su jako složene stvari i u svijetu procenat rasvijetljenosti podmetanja eksplozivnih naprava, a pogotovu paljenja vozila je jako mali i iznosi ispod 5%, a kod nas je taj procenat veći, " istakao je Zubac.

Proteklog vikenda u Starom Gradu u Trebiwu dogodilo se teško ubistvo, a ubica Borislav Tasovac i dalje se nalazi u bjekstvu. U cilju istrage u policiji nisu željeli da iznose više detalja u ovom slučaju.

" Ja ne mogu da iznosim više detalja o teškom ubistvu koje se nedavno dogodilo jer bi to moglo da smeta istrazi koja je u toku. Policija postupa u skladu sa planiranim mjerama, a čujem i čitam da vi novinari već spekulišete o lokacijama gdje bi on mogao da se nalazi, pa vas ja pozivam da ukoliko saznate lokaciju na kojoj se krije da nama javite, " rekao je Zubac.

U prvih pola godine iz oblasti bezbjednosti saobraćaja izdato je ukupno 5951 prekršajni nalog a iz saobraćaja su isključena 653 vozača, što je manje za 20,39% u odnosu na 2008. godinu. Dogodilo se 220 saobraćajnih nezgoda, u 78 uzrok je bila neprilagođena brzina, u 62 nepropisno mimoilaženje te vožnja pod uticajem alkohola i narkotika. Iz oblasti javnog reda i mira za počinjenih 115 prekršaja Osnovnom sudu - Odjeljenju za prekršaje dostavljena su 54 zahtjeva za pokretanje prekršajnog naloga protiv 97 lica, a izrečena su i 192 upozorenja za remećenje javnog reda i mira.

 

Dodatak 1 : U prvih pola godine u istočnoj Hercegovini dogodilo se deset samoubistava, najviše u Trebinju - šest, te u Bileći, Gacku, Nevesinju i Berkovićima po jedno. Pretpostavlja se da je pogoršanje ekonomske situacije i nezaposlenost najveći uzrok povećanja broja suicida.

Dodatak 3 : Iz oblasti privrednog kriminala došlo je do najvećeg porastva broja krivičnih djela u odnosu na raniji period. Nadležnim tužilaštvima podneseno je 13 Izvještaja protiv 12 lica za počinjenih 18 krivičnih djela, a najčešće su to Zloupotreba službenog položaja i falsifikovanje ili uništavanje službenih isprava.

Dan / Nebojša Vukanović

Bezbjednost na vrhunskom nivou
 

Posjete

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas646
mod_vvisit_counterJuce6938
mod_vvisit_counterOve nedelje42003
mod_vvisit_counterProšle nedelje41430
mod_vvisit_counterOvog mjeseca166073
mod_vvisit_counterProšlog mjeseca196773
mod_vvisit_counterUkupno10845607