Opština Berkovici

Smrt Sarajevskog Romea i Julije

El. pošta Štampa PDF

Ljubav između Srbina Boška Brkića i muslimanke Admire Ismić rodila se u zimu 1984.godine, u vreme kada je u Sarajevu ključao život pun radosti, u vreme kada je u tom gradu sve vrvelo od šarenog ljudskog soja pristiglog sa svih strana sveta na Zimsku olimpijadu kojoj je Sarajevo bilo domaćin te godine.
Njihova ljubav, o kojoj se pričalo u Sarajevu, trajala je 9 godina. Admira i Boško su maštali o zajedničkom životu, kovali planove za budućnost, ne sluteći da išta ikada može poremetiti njihove snove. A,onda je došao rat.
Kvadratura kruga- Boško i Admira
Boško je mogao da ode iz Sarajeva, ali je u njemu ostao zbog Admire. Posle godinu dana provedenih u sarajevskom ratnom paklu njih dvoje su odlučili da pobegnu iz tog grada koji je bio opsednut i spolja i iznutra. Želeli su da se dokopaju Grbavice, koju su u to vreme držali Srbi,a da odatle put nastave dalje, za Beograd.

Njihov prelazak je bio dogovoren i na muslimanskoj i na srpskoj strani. Krenuli su 18.maja 1993. i falilo im je samo pet metara da se dokopaju slobode, ali ih je u tome sprečio snajperski metak. Za Boška je taj metak bio smrtonosan i pao je odmah,a Admira je, iako smrtno ranjena uspela da dopuzi do Boška i da ga zagrli. Tako zagrljeni otišli su u smrt.

Njihova tela danas počivaju u zajedničkoj grobnici na sarajevskom groblju Lav. Ispod njihovog groba počiva i Šork Kurt novinar Rojtersa koji je prvi u svet poslao vest o njihovoj smrti. On je tada izrazio želju da bude sahranjen pored njih kada umre. I on je ubijen na ratištu u Sijera Leoneu sedam godina nakon Boškovog i Admirinog ubistva.

 

Smrt Sarajevskog Romea i Julije
 

Studio Berkovići

Virtuelni Matičar

2

PreduzetnickiportalRS

portal

Hercegovina

Civilno društvo

Civilno društvo

Telefonski imenik

Telefonski imenik

 

 

MAGAZIN


Posjete

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas2288
mod_vvisit_counterJuce3245
mod_vvisit_counterOve nedelje18330
mod_vvisit_counterProšle nedelje24342
mod_vvisit_counterOvog mjeseca89181
mod_vvisit_counterProšlog mjeseca126752
mod_vvisit_counterUkupno4507033