Opština Berkovici

Naslovna Berkovići Ostalo Čatrnje svjedoci opstanka u kršu

Čatrnje svjedoci opstanka u kršu

El. pošta Štampa PDF

BERKOVIĆI - Mnoga mjesta u hercegovačkom kršu su pusta i prazna. Putnik namjernik koji se tamo uputi vidjeće bezbroj kamenih kuća, na kojima cigla puna mahovine odolijeva zubu vremena.

Oko kuća zaraslo šiblje i u najbližoj vrtači neizostavni dio hercegovačkih sela nalazi se čatrnja. One su bile zidane kamenom, upotrebljavan je kreč sa zemljom umjesto maltera. Sve su bile ćemerene, a na sredini ostavljan je otvor vratnjici kroz koje se za hvatala voda iz čatrnje. Sve su one pretežno pravljene pri strani, tako da je upliv vode u čatrnju bio iz strane - brda. Pravljeni su slivnici i prelivnici, da bi što manje mulja otišlo u čatrnju.

- Riječ čatrnja označavala je donedavno izvor opstanka u hercegovačkom kršu. Čatrnja u kamenu, gdje je skupljana kišnica, bila je jedini izvor vode, a voda je izvor života. Tako je bilo od starina, a tako je i danas - rekao je jedan od mještana Dolova, koji nije želio da mu objavimo ime.

On je dodao da se voda budno čuvala i štedjela te upotrebljavala samo za najosnovnije potrebe. Ko je imao vodu u ljetnim mjesecima, bio je bogat i mogao da opstane u surovim uslovima, a bogatiji su imali i po nekoliko čatrnja.

Danas je nešto drugačije, no na hercegovačkom selu još uvijek nalazimo čatrnje. Ona je i dalje simbol hercegovačkog krša i muke seljačke.
Dosta je čatrnja napušteno i porušeno. Jedna od takvih je i stara čatrnja Karaluša u Jabukama, nadomak Dolova u opštini Berkovići.

Čatrnja odolijeva zubu vremena. Iako je oronula i povremeno se upotrebljava, prkosi vijekovima i nevremenu. Danas je samo upotrebljavaju rijetki čobani koji napasaju svoju stoku iz obližnje Vranjske.
U gornjem dijelu se skupljala voda, a donji je bio za napajanje stoke. Ovakve čatrnje trebalo bi zaštititi, da bi se sačuvale za budućnost. Mnoga djeca iz grada, dok otvaraju česme u svojim stanovima, ne mogu ni da zamisle koliko je truda trebalo da hladna i zdrava voda dođe do čatrnje.

Simboli nekadašnjeg bogatstva

Čatrnje ko čatrnje, iz dana u dan čekaju kišu da ih napoji. Ona je njihov indikator, koji im mijenja miris, boju i daje im novi izgled. Mještani Dolova kažu da kamene čatrnje ukrašene godinama svoga nastanka i simbol nekadašnjeg bogatstva polako odlaze u zaborav.

Glas Srpske

Čatrnje svjedoci opstanka u kršu
 

Posjete

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas2383
mod_vvisit_counterJuce2870
mod_vvisit_counterOve nedelje5253
mod_vvisit_counterProšle nedelje27695
mod_vvisit_counterOvog mjeseca137281
mod_vvisit_counterProšlog mjeseca106212
mod_vvisit_counterUkupno7125101