Opština Berkovici

Naslovna Berkovići Društvo Berkovići obilježili Krsnu slavu Vidovdan.

Berkovići obilježili Krsnu slavu Vidovdan.

El. pošta Štampa PDF

Danas je veliki praznik,velika slava crkve Božije, ali danas je slava svakoga ko će da nosi slavno ime Hrišćansko i Srpsko, danas slavimo Vidovdan.Danas je braćo i sestre potrebno zahvaliti i novim mučenicima koji ovdje počivaju i koji su postradali u ovim vremenima u kojima mi živimo, ali naša vjera u život,opredjeljenje Cara Lazara za život i naše opredjeljenje za život, u nas i za nas nema mrtvih, nego su svi živi pred bogom, ako ima živoga boga, onda nema mrtvoga onoga koji u njega vjeruje.

Zato braćo i sestre svima hvala, što smo danas tu i što slavimo ovu divnu Srpsku slavu.Da bog da ,da se svake godine sastajemo u većem broju i da ovo polje koje sada nije više pod vodom, bude pod voćnjacima i vinogradima, pod pšeničnim poljima i da ima što više djece.Neka je blagosloven Bog naš i naša djeca i svi vi-- rekao je episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije nakon Svete arhijerejske liturgije u berkovićkom sabornom hramu Svetog kneza Lazara i novomučenika srpskih-kojom je i otpočela krsna slava opštine Berkovići i Crkvene opštine Berkovići.

Potom je, kraj spomenika nedaleko od ovog zdanja u centru starog naselja odat pomen Srbima koje su ustaše zvijerski pobile u ovom kraju, u junu 1941 godine-„samo zato što su bili Srbi pravoslavci“.

Uprkos vjetrovitom vremenu,Berkovićani su, od najmlađih do najstarijih, do poslednjeg mjesta, ispunili gledalište novoizgrađene sportske sale u kojoj su sa uživanjem pratili jednočasovni kulturno –zabavni program.a na samom njegovom kraju,načelnik opštine Načelnik opštine Ranko Lučić, podjelio je novčane nagrade ( u ukupnom iznosu 950,00 konvertibilnih maraka) i priznanja najboljim đacima završenih razreda srednje i osnovne škole i najboljim mladim sportistima.

Jokišić Dragani đaku generacije u Ekonomskoj školi, i Jeleni Đurici đaku generacije u osnovnoj školi pripale su nagrade od po 100 maraka.

Po 50 maraka primili su odlikaši iz četvrtog razreda Ekonomske škole: Đurica Vladimir,Janjoš Olivera,Milidragović Aleksandra Pandžić Milica i Šetka Boban, kao i đaci osnovne škole „Njegoš“ ,koji su svih devet razreda završili odličnim uspjehom: Sanja Samardžić i Dejan Šetka.Miljanu Đurici dodijeljeno je 50 Km za osvojeno prvo mjesto na takmičenju učenika osnovnih škola iz poznavanja saobraćajnih znakova.

Ispred đudo kluba Berkovići nagrade su dobili: Aleksandra Samardžić koja je ujedno proglašena za sportistu godine, Dobranić Dara,Ilić Ivan,Samardžić sanja,Milidragović Dejana,Samardžić Anđela.

Opština Berkovići dodijelila je i četiri povelje, a ispred državnih institucija povelju je dobila Policijska stanica Berkovići i pojedinci Rupar Veselin,Samardžić Jovo i Duka Miroslav.

Iako ekonomski izrazito nerazvijena ,opština Berkovići ni ovog puta nije odustala od tradicije da na kraju školske godine nagradi svoje najbolje školarce, a svečanoj dodjeli nagrada i lomljenju slavskog kolača , prisustvovali su predstavnici svih istočno hercegovačkih opština i pojedini narodni poslanici u Skupštini Republike Srpske.

Berkovići obilježili Krsnu slavu Vidovdan.
 

Posjete

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas4001
mod_vvisit_counterJuce8303
mod_vvisit_counterOve nedelje20656
mod_vvisit_counterProšle nedelje46200
mod_vvisit_counterOvog mjeseca125952
mod_vvisit_counterProšlog mjeseca218811
mod_vvisit_counterUkupno10176462