Opština Berkovici

Naslovna Berkovići Društvo Položili cvijeće na spomenik Kralju Petru

Položili cvijeće na spomenik Kralju Petru

El. pošta Štampa PDF

Delegacije opštine Berkovići i Nevesinje i Opštinske boračke organizacije Berkovica i Nevesinja položile su cvijeće kod spomenika Kralja Petra l Oslobodioca na Gornjoj Trusini u znak sjećanja na 24.jun 1941.godine kada se grupa mještana suprostavila zločinačkom divljanju ustaški Pavelićevih u Hercegovini .

 

Ovaj Događaj koji Mnogi  u Hercegovini nazivaju Druga nevesinjska PUŠKA postao je simbol borbe protiv fašizma i okupacije u nevesinjskom kraju . Ustanici iz hercegovine  ne samo da su spriječili pokolj srpskog življa , nego su mi ubili nadaleko poznatog ustašu Miju Babića koji je bio desna ruka poglavniku Anti Paveliću .
Spomenik podignut je na Trusini  Kralju Petru prvom , velikom oslobodiocu svih Srba , Hrvata i Slovenaca . Ovo je valjda jedino spomen obilježje sa uklesanom kokardom i kraljevim imenom Koje je preživjelo sve vlade i vladare trusnih jugoslovenskih prostora .

Položili cvijeće na spomenik Kralju Petru
 

Posjete

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas1591
mod_vvisit_counterJuce5658
mod_vvisit_counterOve nedelje7249
mod_vvisit_counterProšle nedelje42099
mod_vvisit_counterOvog mjeseca170286
mod_vvisit_counterProšlog mjeseca230904
mod_vvisit_counterUkupno10653047