Opština Berkovici

Naslovna Berkovići Društvo Vladika niški Irinej novi Patrijarh

Vladika niški Irinej novi Patrijarh

El. pošta Štampa PDF

Vladika niški Irinej izabran je danas za patrijarha Srpske pravoslavne crkve. Po završetku Sabora, novinarima se, uz blagoslov novog patrijarha, obratio vladika bački Irinej i kazao da smatra da je SPC dobila "dostojnog naslednika" patrijarha Pavla.

On je rekao da je na ovom izbornom saboru primenjena procedura koju je Arhijerski sabor ranije usvojio i da je "tok sabora bio uobičajen".
"Čitav proces je tekao na uobičajen način...u atmosferi bratske ljubavi i odgovornosti svih učesnika sabora. Pri čemu ne znači da su svi koji su učestvovali glasali na jednak način", kazao je vladika bački Irinej.
On je kazao da je pre početka Sabora održano "kratko savetovanje" svih prisutnih članova tog tela na kojem su članovi Sinoda na čelu sa čuvarom trona patrijarha Amfilohijem dali "tehnička objašnjenja članovima sabora" kako treba u praksi da teče izbor patrijarha.
Vladika bački je naveo da je posle toga u pridvornoj kapeli u Patrijaršiji usledila molitva koja prethodi činu izbora.
Vladika bački je rekao da su trojica kandidata sa natpolovičnom podrškom Sabora SPC izabrana u četiri izborna kruga.
Glasove u prvom krugu dobio je mitropolit Amfilohije. U drugom krugu izabran je vladika niški, a u trećem krugu su približan broj glasova dobili episkop banjalučki Jefrem i vladika bački Irinej. U četvrtom krugu glasalo se za trojnu kandidaturu.
Žrebom se biralo između tri kandidata mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, vladike bačkog Irineja i vladike niškog Irineja.
Iz Jevanđelja je kovertu sa imenom novog patrijarha izvukao otac Gavrilo iz manastira Lepavina, a ime novog patrijarha pročitao je vladika Lavrentije koji ima najduži episkopski staž.
Vladika bački je podsetio da su kandidati za izbor patrijarha bili svi aktivni arhijereji koji imaju pet godina eparhijske službe. Na saboru su učestvovala 44 učesnika sa pravom glasa, a pravo na izbor imala 34 kandidata.
U ovom slučaju za izbor patrijarha bila su potrebna 23 glasa.
"Posle završenog izbora održano je kratko blagodarenje, a novi patrijarh je odmah stavljen u tron, na mesto na koje patrijarh stoji kada ne služi liturgiju", kazao je vladika bački.
Novom patrijarhu su čestitali svi članovi Sabora.
Vladika bački Irinej je preneo novinarima da je vladika niški nakon izbora u obraćanju ostalim episkopima kazao da je "svestan težine krsta" koji će nositi, ali da taj teret neće nositi sam, već da očekuje pomoć ostalih episkopa.
"Zaista je na veoma skroman i autentičan način kazao svoj program za svoj budući prosvetiteljski rad u našoj crkvi. A taj program je rad na dobru, na duhovnoj obnovi, ali ne sam, nego u sadejstvu i saradnji sa svom braćom arhijerijima", kazao je on.
Prema rečima vladike bačkog, mitropolit Amfilohije čestitao je izbor novom patrijarhu i uverio ga u odansot svih.
Episkop bački Irinej je rekao i da sledi ustoličenje novog patrijarha.
"Prema propisima crkvenog ustava to se vrši odmah sutradan. Sutra se služi liturgija u Sabornoj crkvi u 9 časova i na toj liturgiji biće i čin ustoličenja", kazao je
on.
"To nije konačno svečano ustoličenje. To je prvo ustoličenje da bi novi patrijarh počeo da dela. Svečani zvanični čin ustoličenja se vrši u manastiru Pećke patrijaršije, a to nije vezano za neki rok, nego će taj rok naknadno biti određen u skladu sa odlukom samog patrijarha, a i u dogovoru sa Sinodom".


BIOGRAFIJA VLADIKE NIŠKOG IRINEJA
Irinej Gavrilović je rođen 1930. u Vidovu, kod Čačka. Po završetku gimnazije završio je Bogosloviju u Prizrenu, a potom i Bogoslovski fakultet u Beogradu. Postdiplomske studije završio je u Atini.
Ubrzo po odsluženju vojnog roka postavljen je za suplenta Prizrenske bogoslovije. Pre stupanja na dužnost profesora, u oktobru 1959. zamonašen je u manastiru Rakovica kada je dobio monaško ime Irinej.
U oktobru iste godine u crkvi Ružica na Kalemegdanu rukopoložen je u čin jeromonaha. Upravnik Monaške škole u manastiru Ostrogu postao je 1969. odakle se vraća u Prizren gde je postavljen za rektora Prizrenske bogoslovije.
Sa te dužnosti izabran je 1974. za vikarnog episkopa patrijarha Germana sa titulom episkopa moravičkog.
Godinu dana kasnije izabran je za episkopa niškog.

GAVRILOVIĆ: IRINEJ SKLON DIJALOGU SA VERSKIM ZAJEDNICAMA
NIŠ (Beta) - Sociolog religije Danijela Gavrilović je danas ocenila da novoizabrani patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej, iako smatran tradicionalistom, po poslednjim izjavama pred izbor jeste sklon dijalogu sa ostalim verskim zajednicama.
"Čini mi se da je Irinej diplomata. Njegov izbor dobar je i za sam grad Niš, ali i za način obeležavanja jubileja Milanskog edikta 2013. godine. Taj događaj može biti dobar povod za dijalog hrišćanskih zajednica", rekla je Gavrilović.
Ona je kazala da Irinej važi za tradicionalistu i skromnog, ali da je poslednjim izjavama pokazao da je sklon i ekumenskom dijalogu.
"Moja želja je da se SPC izborom Irineja okrene ekumenskom dijalogu i pozitivnom odnosu prema evropskim integracijama i SPC približi savremenim kretanjima", rekla je Gavrilović.

TUCIĆ: IZBOR IRINEJA DOBRO REŠENJE
BEOGRAD (Beta) - Verski analitičar Živica Tucić izjavio je danas da je vladika niški Irinej koji je danas izabran za patrijarha Srpske pravoslavne crkve, skroman, obrazovan čovek koji neguje dijalog.
Tucić je kazao da je dobro što je poglavar SPC brzo izabran.
On je dodao da novoizabrani patrijah neguje dijalog u crkvi i prema društvu, da je otvoren prema drugim hrišćanima, i da je njegov izbor veoma dobro rešenje u ovom trenutku za SPC.
Tucić je kazao i da patrijah Irinej dobro poznaje društvenu stvarnost i da je njegov odnos prema vlastima korektan.
"On sigurno ne nameće niti mnogo traži, on je čovek dijaloga, realan je i zna šta je pozicija crkve", kazao je Tucić.

DRAŠKOVIĆ: CRKVA ĆE SA IRINEJOM SLEDITI HRISTOVE VRLINE
BEOGRAD (Beta) - Predsednik Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković ocenio je danas da su dosadašnji episkopski rad i duhovne vrline novog, danas izabranog patrijarha Irineja, garancija da će Srpska pravoslavna crkva slediti Hristova načela ljubavi, sabornosti i bratstva među ljudima, narodima i verama.
"U tom izboru ima i sudbinske simbolike, kruna patrijarha srpskog na glavi je episkopa niškog, a baš u Nišu rodio se imperator Konstatin, rimski car koji je prigrilo Isusa Hrista i pridružio se do tada progonjenom i progonjenim u njegovom carstvu", kazao je Drašković.

MANDIĆ: NADAM SE DA ĆE VODITI CRKVU KAO I PAVLE
PODGORICA (Beta) - Predsednik stranke Nova srpska demokratija Andrija Mandić je danas izrazio očekivanje da će novi patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej voditi crkvu i narod, kao i njegov predhodnik, patrijarh Pavle.
"Njegovoj svetosti, gospodinu Irineju, čestitam na izboru, da mu Bog da mudrosti da našu crkvu i naš narod vodi kao i njegov prethodnik, patrijarh Pavle", rekao je Mandić.
Mandić je rekao da se nada da će se vernici okupiti oko "majke -crkve".

 

Vladika niški Irinej novi Patrijarh
 

Posjete

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas2647
mod_vvisit_counterJuce5939
mod_vvisit_counterOve nedelje21265
mod_vvisit_counterProšle nedelje52437
mod_vvisit_counterOvog mjeseca154899
mod_vvisit_counterProšlog mjeseca193325
mod_vvisit_counterUkupno9986598