Opština Berkovici

Naslovna Berkovići Društvo Berkovići: Vatra se približila kućama, angažovane Oružane snage BiH

Berkovići: Vatra se približila kućama, angažovane Oružane snage BiH

El. pošta Štampa PDF

Hercegovina i danas gori. Smirilo se u Ljubinju, ali je kritično u Berkovićima. Stigla je i vojska. A ekipa ATV-a stigla je do mještana u selu Koritnik, kojima je vatra ozbiljno zaprijetila.

Kiša je Hercegovinu zaobišla u širokom luku. Visoke temperature, suša i jaka hercegovačka bura idealni su uslovi da se vatra širi munjevitom brzinom. Čitava brda i planine danas u plamenu i dimu.

Najgora situacija na području opštine Berkovići. Selo Koritnik vatra je bukvalno opasala sa svih strana. Zbog jakog vjetra djelovanje helikoptera je onemogućeno.

Ipak, u pomoć su pritrčali pripadnici Oružanih snaga BiH. Oko 15 vojnika stavili su naprtnjače na leđa i krenuli uz Hrgud, da spasavaju što se spasiti može. Oko 20 starijih mještana pozdravili su se sa imanjima i šumom. Boga mole da im sačuva krov nad glavom. Prizor koji vide ispred kuća je jeziv.

“Stanje je vrlo alarmantno. Teren je vrlo nepristupačan, Bog nam je izgleda ovaj požar podario i onda ga noćas ponovo rasplamsao. Da nije bilo ovog sjevera, vjerovatno bi helikopter to ugasio, ali ne bi se ovo ovakvom brzinom ni širilo”, kaže Milan Mihić iz sela Koritnik.

“Ogromna je ovo površina, nekoliko kilometara. Malo je skraćeno, ali još nije.Boga mi, protekle noći nisam spavao”, rekao je Milovan Mihić iz sela Koritnik.

“Plašimo se, da šta radimo. Ima dolje ljudi na obezbjeđenju svukuda”, kaže Jovo Mihić iz sela Koritnik.

Ovakav požar u Berkovićima se ne pamti. Planine Hrgud i Snježnica skoro cijele su izgorjele. Zbog lošeg terena na većini mjesta nemoguće je gasiti. Berkovići nemaju ni ljudstva, ni opreme. Zaposlen je samo jedan vatrogasac, ima samo “ladu nivu” i nekoliko naprtnjača.

Na požarištima je veliki broj dobrovoljaca, među njima i prvi čovjek ove male hercegovačke opštine.

“Situacija je zaista neizvjesna, ugrožena su nam trenutno nekolika sela – Babin Do, Koritnik u kome se i nalazimo, Bračići koje je manje selo šireg pojma Dabrica, Trusina, planina Snježnica, dijelovi Koma, Hrguda i tako dalje. Velika je vatrena stihija, nedostaje materijalnih resursa, nedostaje ljudstva. Mi činimo sve što možemo”, kaže Nenad Abramović, načelnik opštine Berkovići.

Požari u Berkovićima bukte već četvrti dan, načelnik sumnja da je uzrok udar groma. Danas nešto bolja situacija u ostalim opštinama ove regije, aktivno je sedam požara, a osim ovih u Berkovićima, svi su pod kontrolom.

Sa koje god strane da uđete u Hercegovinu ili kojim god putem da krenete, vidjećete ovaj prizor. Vatra je proteklih mjeseci iza sebe ostavila samo pustoš.

Berkovići: Vatra se približila kućama, angažovane Oružane snage BiH
 

Posjete

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas2806
mod_vvisit_counterJuce7733
mod_vvisit_counterOve nedelje24330
mod_vvisit_counterProšle nedelje22254
mod_vvisit_counterOvog mjeseca86977
mod_vvisit_counterProšlog mjeseca184053
mod_vvisit_counterUkupno6769363