Opština Berkovici

Naslovna Berkovići Društvo ОПШТИНА БЕРКОВИЋИ У ИЛДП ПРОЈЕКТУ

ОПШТИНА БЕРКОВИЋИ У ИЛДП ПРОЈЕКТУ

El. pošta Štampa PDF

Сарајево, 13. јули, 2017 - У оквиру Пројекта интегрираног локалног развоја (ИЛДП), који представља заједнички пројекат Владе Швицарске и Развојног програма Уједињених нација (УНДП) у Босни и Херцеговини (БиХ), изабрано је 11 нових општина којима ће бити пружена техничка подршка у процесима израде стратегија развоја и увођењу системског приступа у реализацији, праћењу и извјештавању о спровођељу развојних приоритета. Тим поводом у Сарајеву су потписани Меморандуми о разумијевању и Протоколи о сарадњи са сљедећих 11 новоодабраних партнерских општина: Берковићи, Бреза, Читлук, Хан Пијесак, Лукавац, Равно, Рогатица, Рудо, Шипово, Вишеград и Зворник. У оквиру церемоније представљени су и досадашњи резултати ИЛДП пројекта у подршци властима у БиХ, у стратешком планирању и управљању развојем, те планови за будуће активности.

ILDP July 13 2017 03
„Потписивање споразума са 11 нових партнерских општина, које ће добити подршку ИЛДП-а, представља наставак пројектних напора за побољашање система стратешког планирања у земљи и јачање капацитета јединица локалне самоуправе да креирају и имплементирали своје стратегије развоја у партнерству са локалним заједницама. Током консолидацијске фазе, ИЛДП ће настојати да доведе инвестиције у локалне заједнице, и допринесе побољшању јавних услуга за грађане, те повећа економске перспективе и могућности запошљавања, што ће довести до унапређења квалитета живота људи у БиХ“, рекла је Сезин Синаноглу, резидентна представница УНДП-а у БиХ.

ILDP July 13 2017 05“ИЛДП је водећи пројекат који, дугорочно, има потенцијал да направи позитиван помак за људе у Босни и Херцеговини, и то на одржив начин”, рекла је  Barbara Dätwyler Scheuer,   , директорица за сарадњу при Амбасади Швицарске у БиХ. 

Дивна Аничић, начелница општине Мркоњић Град, представила је искуства у сарадњи са ИЛДП пројектом, а Един Делић, начелник општине Лукавац, навео је очекивања од будуће сарадње са ИЛДП пројектом која треба резултирати изградњом капацитета за стратешко управљање развојем.
ILDP July 13 2017 06ИЛДП пројекат дјелује од 2008. године и током више од 9 година реализације, у двије фазе, пружен је допринос у побољшању квалитета услуга у секторима јавне управе, здравства, образовања и комуналних услуга за више од 103.000 грађана (укључујући и више од 17.000 грађана из маргинализираних група). Осим тога пружена је и подршка у повећању прихода за 2.400 грађана и креирању скоро 530 нових радних мјеста. У претходном периоду израђена је Методологија за интегрирано планирање локалног развоја (МиПРО) која је стандардизирала стратешко планирање на локалном нивоу у оба ентитета, а више од 40 партнерских јединица локалне самоуправе израдило је стандардизиране стратегије развоја и иницирало процесе за системско управљање локалним развојем. Такођер, успостављени су ентитетски механизам за финансирање приоритета локалног развоја и оквир за стратешко планирање на ентитетском нивоу.

ILDP July 13 2017 11У трећој фази, која ће трајати од 2017. до 2021. године, ИЛДП ће радити на консолидацији остварених резултата у управљању развојним процесима. У наредном периоду ИЛДП ће сарађивати са 33 јединице локалне самоуправе, 10 кантона и релевантним ентитетским партнерима те Брчко дистриктом БиХ на успостављању одрживог и кохерентног система за управљање развојем, уз обезбјеђивање потицајних финансијских механизама за реализацију развојних приоритета на локалном и кантоналном нивоу.

 

ОПШТИНА БЕРКОВИЋИ У ИЛДП ПРОЈЕКТУ
 

Posjete

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas3223
mod_vvisit_counterJuce7733
mod_vvisit_counterOve nedelje24747
mod_vvisit_counterProšle nedelje22254
mod_vvisit_counterOvog mjeseca87394
mod_vvisit_counterProšlog mjeseca184053
mod_vvisit_counterUkupno6769780