Opština Berkovici

Naslovna Berkovići Društvo „СРЕДЊОВЈЕКОВНИ СПОМЕНИЦИ ДАБРА“

„СРЕДЊОВЈЕКОВНИ СПОМЕНИЦИ ДАБРА“

El. pošta Štampa PDF

У суботу, 24.06.2017.године одржана је прмоција књиге др Горана Ж. Комара  „СРЕДЊОВЈЕКОВНИ СПОМЕНИЦИ ДАБРА“. Прмоцију су организовали СПКД „Просвјета“ ОО Берковићи и ЈУ „Народна библиотека Берковићи“ у покровитељству општине Берковићи. Издавач поменуте публикације је СПКД „Просвјета“ Берковићи.

IMG 1462

Овим културним догађајем Начелник општине Берковићи Ненад Абрамовић је отворио видовданске свечаности истакнувши значај објављене студије за цјелокупан културни континуитет овог подручја. Начелник се овом приликом захвалио спонзорима, који су помогли штампање ове студије: Кремнице д.о.о. ; Кremstone d.o.o. ; Mivas Milk d.o.o. ; Hercegovina invest d.o.o. и Ранко Лучић.

IMG 1459

О аутору и о поменутој студији говорио је предсједник СПКД „Просвјета“ ОО Берковићи господин Раденко Којовић, истакавши да умјесто простог хедонизма, а мјесто гдје живи и посао којим се бави ту му  је могућност пружао, др Комар прихвата се сизифовског посла. Хода по беспућу, јер „стећак се простире докле долази овца“.. Он је и рационалиста и емпиричар и закључује и истражује, јер како вели аутор „текст се најбоље чита прстима а провјерава очима“. Истакнуто је да је ово књига о идентитеу и континуитету. Књига садржи анализе господина Комара, садржи фотографски приказ локалитета и споменика садашње општине Берковићи.

IMG 1456

 

DSC05285

Господин др Горан Ж. Комар захвалио се свим присутним, посебно начелнику општине Берковићи, предсједнику удружења „Просвјета“ и директору бибилотеке, као и  спонзорима уз чију помоћ је ова студија и објављена. У готово једночасовном излагању аутор нас је „провео“ кроз садржај књиге, објашњавајући и показујући приказ средњовјековних локалитета и споменика садашње општине Берковићи. Аутор је посебно подвукао да стећак представља историјски траг масовног прихватања хришћанства, да је стећак континуитет гробне гомиле а његов наставак је црквиште ( порушене цркве у близини некропола ).  Својим истраживањем др Комар показује да „наше насљеђе, различитим утицајима и интересима“ други баштине. Посебно инсистира на чињеници да је писмо стећка немогуће раздвојити од страог ћириличног система а временски тај период на истом писму забиљежен је у већини архива.

На самом крају промоције ,поменуте публикације,Начелник општине Берковићи господин Ненад Абрамовић уручио је ПОВЕЉУ др Горану Ж. Комару за огроман допринос у борби за очување културног насљеђа српског народа на овим просторима.

 

„СРЕДЊОВЈЕКОВНИ СПОМЕНИЦИ ДАБРА“
 

Posjete

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas2825
mod_vvisit_counterJuce7733
mod_vvisit_counterOve nedelje24349
mod_vvisit_counterProšle nedelje22254
mod_vvisit_counterOvog mjeseca86996
mod_vvisit_counterProšlog mjeseca184053
mod_vvisit_counterUkupno6769382