Opština Berkovici

Представљање књиге Рускова књига

El. pošta Štampa PDF

Вечерас у 20.00 х у просторијама Љетне читаонице у Берковићима представљање књиге Рускова књига.На промоцији ће говорити приређивач овог издања књиге Горан Комар.

Рускова књига представља преписе аката Дубровачке републике насталих у периоду од 1395. до 1423. године. Име је добила по Руску Христифоровићу који је био на функцији дубровачког канцелара у наведеном периоду. Медо Пуцић, изданак једне од дубровачких племићких породица, преписао је из Рускове књиге сва акта настала у периоду 1395-1423. године. Највећи дио ових аката представљају молбе Дубровника за трговачке повластице упућене владарима Босне и Србије, али и обласним господарима из дубровачког залеђа.

 

komПоред званичних докумената Дубровачке републике, у Русковој књизи постоји и одређени број писама која су слала приватна лица.  Кроз ова писма могуће је упознати прилике, не само у Дубровнику, већ и у Босни и Србији тога времена. За ово издање, књигу преписа су приредили Горан Комар и Павле Ратковић, у паралелном препису, савременом ћирилицом, док су оригинална писма фотографисана. 

Представљање  књиге Рускова књига
 

Posjete

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas4336
mod_vvisit_counterJuce7663
mod_vvisit_counterOve nedelje51934
mod_vvisit_counterProšle nedelje56428
mod_vvisit_counterOvog mjeseca108362
mod_vvisit_counterProšlog mjeseca201347
mod_vvisit_counterUkupno10360219