Opština Berkovici

Kњижевно вече посвећено поезији пјесникиње Радмиле Караћ.

El. pošta Štampa PDF

У просторијама Народне библиотеке Берковићи одржано је књижевно вече посвећено поезији пјесникиње Радмиле Караћ.

Радмила Караћ живи и ради у Канади. Поезијом се бавила још од малих ногу, али је већина њених рукописа изгорјела у ратном пламену. Требале су године да се опет врати на поље стваралаштва.

IMG 2170

Радмила спада у круг пјесника у расијању. Њена је појава у духу убаштињене традиције и духовне поетике, која је врло честа преокупација пјесника у расијању. Радмилина поезија социјализује отуђене од српског идентита, расрбљене подсјећа на корјене и отаџбину и храбри их да се врате у отаџбинско крило, гдје једино и могу наћи смирај, што вјешто приказује кроз збирку пјесама „Још нам је само небо исто“. Њене пјесме су свједок бремена које носимо са собом, грлећи једном руком завичај, а другом пипкајући туђину.

IMG 2145

Осим поезије за одрасле пјесникиња пише и пјесме за дјецу у чему подсјећа на Ћопића и Змаја. Њена поезија обогаћује унутрашњи живот дјетета, уноси све што треба да заголица дјечију машту и подстакне га на размишљање. Дјетињство је незаборавни, безбрижни дио одрастања сваког појединца, па тако и наша пјесникиња то дочарава у својим стиховима. Код ње чак и играчке оживе и проговоре, играју се са дјецом као и дјеца са њима.

IMG 2149

Писати једноставно, а да то буде умјетност није баш лако. Поезија за дјецу не иде далеко од дјетињства, од њихове унутрашње тежње да спознају себе и свијет око себе. Не иде далеко од завичаја, јер је то младом човјеку блиско.

Она нам „ЧАРОБНИМ ЛЕТОМ КРОЗ ЦЕО СВЕТ“ даје „ПРЕГРШТ ДЕЧИЈИХ БИСЕРА“  на „МАСЛАЧКУ ДЕТИЊСТВА“.

IMG 2150

Присутне је поздравио домаћин вечери директор ЈУ „Народне библиотеке Берковићи“ господин Раденко Којовић казавши да: „Добар изданак расте из доброг корјена, а са изданка вечерас уживајмо у плодовима“.

IMG 2167

О поезији наше пјесникиње говорила је и проф.српског језика и књижевности Наташа Абрамовић. Одабране стихове говорили су: Слађана Ђурица, Милена Којовић и Марија Којовић-ученице средње школе као и ученици основне школе: Катарина Хербез, Василије Шукић, Лара Грк и Милоје Илић.

IMG 2172

На самом крају вечери обратила се и сама пјесникиња, чије је излагање пропраћено бројим аплаузима. Овом се прилиокм захваљујемо пјесникињи Радмили Караћ што је била наш гост и надамо се да ћемо имати прилику да је опет угостимо. Вече је протекло у пријатној атмосфери.

 

Kњижевно вече посвећено поезији пјесникиње Радмиле Караћ.
 

Posjete

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas1565
mod_vvisit_counterJuce3840
mod_vvisit_counterOve nedelje23080
mod_vvisit_counterProšle nedelje40272
mod_vvisit_counterOvog mjeseca153097
mod_vvisit_counterProšlog mjeseca195094
mod_vvisit_counterUkupno22939206